Πληροφορίες

Φίλοι ΜΓΦΙ
Τηλ.
2108083289 (Δε-Πα 10:00-14:00)
Email
amarg@gnhm.gr
Website
https://filoi-gnhm.gr

Τοποθεσία

Cafe Αμμωνίτες Κέντρο ΓΑΙΑ
Όθωνος 100, Κηφισιά

Ημερομηνία

05/12/2022

Διάρκεια

18:30 - 21:00

Κόστος

Δωρεάν (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η δήλωση συμμετοχής στο info@filoi-gnhm.gr)

Ομιλία με την κ.Μαρία Ευθυμίου

Την Δευτέρα 5/126:30 μ.μ. στους «Αμμωνίτες», Κέντρο ΓΑΙΑ, Όθωνος 100, Κηφισιά

θα μιλήσει και θα συζητήσει μαζί μας η γνωστή σε όλους μας καθηγήτρια,

κ. Μαρία Ευθυμίου με θέμα:

«Πεζοπορικές διαδρομές που ξεχώρισα»

Η Μαρία Ευθυμίου πεζοπορεί και ορειβατεί περίπου πενήντα χρόνια, δηλαδή από
την  ηλικία των 17 ετών. Το πρώτο βουνό που ανέβηκε ήταν ο Όλυμπος και η
υψηλότερη κορυφή του, ο Μύτικας. Έκτοτε έχει ανεβεί στα περισσότερα βουνά
της Ελλάδας καθώς και σε βουνά της Ισλανδίας. Θεωρεί τις εμπειρίες από την
αισθητική και την πνευματικότητα των ορεινών αυτών τοπίων πλούτο ζωής και
ψυχής άκος.

 
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ λόγω περιορισμένου χώρου:

1Τα Μέλη θα έχουν ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ συμμετοχής με ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ δήλωση στη  Δ/ση  info@filoi-gnhm.gr ή στο τηλ. 210-8083289, 10:00-13:00 μέχρι την Τετάρτη 30/11.

2. Από 1/12 θα μπορούν να συμμετέχουν και μη μέλη με ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ δήλωση συμμετοχής στη Δ/ση  info@filoi-gnhm.gr ή στο τηλ. 210-8083289, 10:00-13:00.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
 

Πρόσωπα που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα συμμετεχόντων δεν θα μπορέσουν να συμμετέχουν!

……………………………………………………………………………………………………………….

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Μαρία Δ. Ευθυμίου γεννήθηκε στη Λάρισα το 1955.

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ολοκλήρωσε τους κύκλους των Μεταπτυχιακών της Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι.

Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες.

Από το 1981 ανήκει στο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του ΕΚΠΑ όπου σήμερα υπηρετεί ως Τακτική Καθηγήτρια.  Από τη θέση αυτή έχει διδάξει, επί 41 χρόνια, χιλιάδες φοιτητές και εποπτεύσει εκατοντάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες, καθώς και διδακτορικά.

 Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ έχει μετάσχει, ως πανεπιστημιακός, σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σχετικές με τη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Έχει μετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης με επτά ενότητες  Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας   (mathesis.cup.gr).

Από το  2006  διδάσκει στο ευρύ κοινό δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση,  σε ολόκληρη την Ελλάδα   -και σε φυλακές και Κέντρα Απεξάρτησης-  κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Την άνοιξη του 2016, στα πλαίσια συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίδαξε στο  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έναν κύκλο 19 τρίωρων μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας (καταγεγραμμένα στην ηλεκτρονική θέση  Blod.gr  Mαρία Ευθυμίου).

 Έχει συγγράψει και επιμεληθεί έξι βιβλία Ιστορίας, ενώ  έχουν δημοσιευθεί  περί τα ογδόντα πέντε άρθρα και μελέτες της σε περιοδικά Ιστορίας, Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, ένθετα Ιστορίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Ο ημερήσιος και περιοδικός Τύπος έχει, κατά καιρούς, φιλοξενήσει  παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά.

Έχει αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel Angel –Nagler, σε τέσσερα βιβλία ποίησης που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ.

Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το “Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού”.

Είναι μητέρα δύο ξεχωριστών ανδρών, του Γιωργή και του Ρήγα Χατζηλάκου,  και  γιαγιά της Μάγιας, της Έλενας , της Δανάης και της Δάφνης.

Είχε την ευλογία να είναι θυγατέρα δύο ακέραιων ανθρώπων, της Χριστίνας και του Δημήτρη Ευθυμίου˙ αδελφή ενός αγαπημένου αδελφού, του Πέτρου˙ μαθήτρια ενός σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου και ιστορικού, του Βασ. Βλ. Σφυρόερα.

Τέλος, έχει την τιμή να συγκαταλέγεται στον κύκλο των φίλων δεκάδων ζεστών, ουσιαστικών, αυθεντικών, ταλαντούχων, δημιουργικών, δοτικών  και φωτεινών ανθρώπων – φίλων, συγγενών, συνορειβατών, συγκωπηλατών, συγχορευτών, συντραγουδιστών, συνοραματιστών, συνσυζητητών, συναδέλφων.