HOME | LINKS | CREDITS | ENGLISH
Ιστορικό
Μελλοντικές δράσεις
Εκπαιδευτικά Πακέτα
Εκδόσεις
Μέλη
Διοικητικό Συμβούλιο
Εθελοντές
Επικοινωνία
Φωτογραφίες
Γίνετε μέλη
Εγγραφείτε στο newsletter!
Ιστορικό

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, όπως και κάθε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, παραπέμπει στο φυσικό περιβάλλον, προσπαθώντας να δημιουργήσει σχέσεις φιλίας ανάμεσα στον άνθρωπο και τους υπόλοιπους οργανισμούς του Πλανήτη, να βοηθήσει στην κατανόηση των φυσικών νόμων που διέπουν τη ζωή. Ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τόσο καλλίτερα πετυχαίνει το στόχο του, όσο στενότερα συνδέει τον επισκέπτη - το κοινό του - με το φυσικό περιβάλλον.

Αυτό το σκεπτικό κάνουν πράξη οι Φίλοι του Μουσείου Γ.Φ.Ι.  (μη κερδοσκοπικό Σωματείο), που ιδρύθηκαν το 1978 με πρωτοβουλία του Δ.Σ του Μουσείου. Στεγάζονται σε χώρο που παραχωρείται από το Μουσείο. Ιδρυτικά μέλη των Φίλων υπήρξαν εκλεκτά μέλη της κοινωνίας όπως οι: Γιώργος Δραγώνας, Φρόσω Πηλαβάκη, Κάρολος Βράτιτς, Ραλλού Μάνου, Ιωάννης Γερουλάνος, Καίτη Κυριακοπούλου, Ηλίας Λαλαούνης, Κώστας Πινάτσης , Βύρων Αντύπας, Γεώργιος και Ελένη Βαλαβάνη.

Οι Φίλοι διοικούνται από επταμελές Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια από τη Γενική Συνέλευση των μελών. Στοχεύουν στη βοήθεια προς το Μουσείο και στην απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης σε μικρούς και μεγάλους.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Με επισκέψεις και εκδρομές σε σημαντικούς βιοτόπους, από το 1985 οι Φίλοι έθεσαν τα θεμέλια του οικο-τουρισμού στην Ελλάδα. Έχουν οργανώσει περισσότερες από 40 οικο-τουριστικές εκδρομές χωρίς να παραβλέπουν και πολιτιστικά στοιχεία των περιοχών που επισκέπτονται.

Στον πολιτιστικό τομέα οι Φίλοι έχουν οργανώσει βραδιές λόγου και μουσικής («Οικολογικές Περιηγήσεις στην Ποίηση και την Πεζογραφία», «Το ελληνιικό τραγούδι», «Μάνος Χατζιδάκις, ο στοχαστής και ο μουσικός», «Τοπία και Ουτοπία», «Από καπνό βγαίνει λουλούδι»). Διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, εκθέσεις και συζητήσεις, φέρνουν σ΄ επαφή τα μέλη των Φίλων με διακεκριμένους επιστήμονες, αλλά και με  απλούς ανθρώπους, βιοκαλλιεργητές, ψαράδες, ορειβάτες κ. ά.

Με το γενικό τίτλο «Τα γήινα, τ’ ανθρώπινα, τα νόστιμα» από το 1998, κάθε Άνοιξη, οι Φίλοι οργανώνουν Βιβλιαγορά-Πασχαλινό Παζάρι, που περιλαμβάνει παλιά και νέα βιβλία, είδη από φυσικές ύλες, προϊόντα βιοκαλλιέργειας, καλλιτεχνικά-παιδαγωγικά δρώμενα  κ. ά. (βλέπε και Εκδόσεις: τεύχος 88)

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Οι Φίλοι δημιούργησαν και κινούν σε όλη την Ελλάδα με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, πέντε Εκπαιδευτικά Πακέτα - Μουσειοσκευές:

  • «Τα Ηφαίστεια της Ελλάδας»
  • «Τα Ελληνικά Δάση»
  • «Το Έδαφος στηρίζει τη Ζωή»
  • «Η Μετανάστευση των Οργανισμών»
  • «Το Αλάτι της Ζωής μας»

Οι Μουσειοσκευές είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να ταξιδέυουν εύκολα και να χρησιμοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. (βλέπε: Εκπαιδευτικά Πακέτα)

Οι Φίλοι οργανώνουν πολύμηνες δράσεις με ένα θέμα σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ή μεμονωμένες μηνιαίες εκδηλώσεις. 

Aπό το 2012 έως το 2015, μέσα στη σχολική τάξη, παρουσιάστηκαν τα εργαστήρια ''Οι αλήθειες του Μικρού Πρίγκιπα'' με στόχο τον επαναπροσδιορισμό των αξιών της ζωής.

Απο το 2016 με τίτλο ''Η Μετανάστευση των Οργανισμών'' οργανώνονται εργαστήρια με σκοπό την αναγνώριση της διαφορετικότητας.

Παλαιότερες δράσεις:

«Ο ΚΗΦΙΣΟΣ χθες-σήμερα-αύριο» το 1992 μετά από πρόσκληση του Musée de l île de France στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής συνάντησης νέων , «Βαδίζοντας σε ρέματα της Αττικής», «Βράχος και Ζωή, Πέτρα και Ιστορία», για τα Γεωλογικά Μνημεία της Αττικής, «Μες του Αιγαίου τα Νερά», «Το Έδαφος στηρίζει τη Ζωή» κ.ά..

Οι περισσότερες από τις πιο πάνω δραστηριότητες έχουν περιγραφεί σε ειδικά αφιερώματα του περιοδικού «Οι Φίλοι του Μουσείου».

Με το γενικό τίτλο «Κυριακές με χρώματα κι αρώματα από τον κύκλο του χρόνου», οργανώθηκαν εργαστήρια σχετικά με την επικαιρότητα της φύσης: τον Οκτώβριο «το Νερό-Νεράκι - σπατάλη και οικονομία», το  Νοέμβριο «Έδαφος και μανιτάρια», το Δεκέμβριο «Ζώα και φυτά στα χριστουγεννιάτικα Έθιμα», τον Ιανουάριο «Η έννοια του Χρόνου και η κίνηση των ουράνιων σωμάτων», το Φεβρουάριο «Χαρταετοί ή Μάσκες», το Μάρτιο «Άνοιξη σημαίνει ανοίγω»,  το Μάιο «Αποδημία – μετανάστευση και δακτυλιώσεις πουλιών» και τον Ιούνιο «Θάλασσα κι αλμυρό νερό».

Με τον τίτλο «Ταξίδια του Νου και τ’ Ουρανού» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οργανώθηκαν εργαστήρια με τη συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Απασχόλησης. Για την κατανόηση των Φυσικών Νόμων οργανώθηκαν εργαστήρια με το γενικό τίτλο «Με το Φως και τον Αέρα, με τη Γη και το Νερό». Για την εξάσκηση της παρατηρητικότητας και την καλλιτεχνική έκφραση, οργανώθηκαν τα εργαστήρια «Ζωγραφίζοντας τη Φύση» (βλέπε και τεύχος 103).

Επίσης έχουν γίνει αφιερώματα σε ελληνικές Περιβαλλοντικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που οργάνωσαν εκδηλώσεις, για μικρούς και μεγάλους.

Οι δράσεις και τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά από 8 ετών και είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα, παιδαγωγικά σύγχρονα και ελκυστικά.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Από το 1985, τέσσερις φορές το χρόνο, οι Φίλοι εκδίδουν ένα τετράχρωμο οκτασέλιδο ενημερωτικό δελτίο με θέματα γύρω από τη φύση και το περιβάλλον που διανέμεται ηλεκτρονικά και σε έντυπη μορφή, στα μέλη, στους επισκέπτες του Μουσείου, στα σχολεία που δανείζονται οι Μουσειοσκευές κ. ά. (βλέπε: Εκδόσεις)

ΓΕΝΙΚΑ

Όλα τα πιο πάνω υλοποιούνται χάρις στην προσφορά υπεύθυνης και μακροχρόνιας εθελοντικής εργασίας μελών (βλέπε: Εθελοντές).

Οι Φίλοι δεν επιδιώκουν να υποκαταστήσουν το σχολείο. Κρατούν την πολυτέλεια του προαιρετικού, με στόχο να βοηθήσουν στη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών, να ξυπνήσουν αισθήματα δικαιοσύνης ανάμεσα στους ζωντανούς οργανισμούς, αλλά κυρίως να δώσουν χαρά και να αντιληφθούν τα παιδιά ότι είναι δυνατόν να ψυχαγωγηθούμε, έξω από τέσσερις τοίχους.

Copyright © 2019 Φίλοι Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Designed by Defrost Design - Developed by Design360.GR