Πληροφορίες

Φίλοι ΜΓΦΙ
Τηλ.
2108083289 (Δε-Πα 10:00-14:00)
Email
amarg@gnhm.gr
Website
https://filoi-gnhm.gr

Τοποθεσία

Cafe Αμμωνίτες Κέντρο ΓΑΙΑ
Όθωνος 100, Κηφισιά

Ημερομηνία

14/05/2024

Διάρκεια

18:30 - 21:00

Κόστος

Δωρεάν

Παρουσίαση βιβλίων του Γιώργου Αθανασιά

Την Τρίτη 14/5, στις 6:30 μ.μ., ο συγγραφέας κ. Γιώργος Αθανασιάς, γέννημα θρέμα της Ευρυτανίας, ο οποίος ειδικεύεται στη μελέτη της Λαϊκής σοφίας, θα παρουσιάσει και θα διαβάσει αποσπάσματα από τα βιβλία του:

«Ψήγματα Σοφίας Λαϊκής (Αινίγματα, Παιδέματα, Γλωσσοδέτες)», 2024

«Το ευαγές (Ένας ζωολογικός κήπος ανθρώπων)», 2020

«Μια ζωή κι ένα ποτήρι», 2018

«Τα Χριστούγεννα της Λαμπρινής – Και άλλα διηγήματα», 2014

«Κουτσοκέφαλα, θρύλοι, μύθοι και μουραπάδες», 2012

«Της γιαγιάς τα παραμύθια (29+1 παραδοσιακά παραμύθια της Ευρυτανίας)», 2008

« Ο Πατροκοσμάς – Οδοιπόρος στα δύσβατα ευρυτανικά μονοπάτια», 2007

 

***

  • Ώρα έναρξης: 6:30 μ.μ.

  • Τόπος: Κέντρο ΓΑΙΑ, Café Αμμωνίτες, Όθωνος 100, Κηφισιά

  • Είσοδος: Δωρεάν

  • Parking: Διαθέσιμο

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ονομάζομαι Γιώργος Αθανασιάς. Γεννήθηκα στον μικρό και απόμερο συνοικισμό της Μουτσιάρας Ραπτοπούλου Ευρυτανίας. Το 1952 ήταν.  Εκεί τράνεψα, εκεί σκόρπισα στους τέσσερις ορίζοντες τα όνειρά μου, εκεί ύφανα τις ελπίδες μου, εκεί άπλωσα και τα φτερά μου.

Οι γονείς μου, Στέλιος Αθανασιάς και Σαββούλα Αθανασιά  (το γένος Ευαγγελοδήμου), λίγο αγρότες, λίγο κτηνοτρόφοι,  λίγο εργάτες και η πατρική μου οικογένεια πολυμελής.

Εργάστηκα ως Εκπαιδευτικός σε Σχολεία της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Ευρυτανία (Ραπτόπουλο, Δυτική Φραγκίστα, Καρπενήσι). Υπηρέτησα, για αρκετά χρόνια, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευρυτανίας, ως στέλεχος της Τεχνικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Διετέλεσα Νομαρχιακός Σύμβουλος του Νομού Ευρυτανίας  και Διοικητής του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας. Χρημάτισα Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ευρυτάνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων. Είμαι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Ελλάδος.

Ασχολήθηκα και ασχολούμαι με το παρελθόν της Ευρυτανίας, αναζητώντας τον αλλοτινό πολιτισμό της στο χωριό, στον συνοικισμό, στην γειτονιά, στο σπίτι, στο βουνό, στη στάνη, στο χωράφι, παντού.

Μου αρέσει να ονειρεύομαι κοιτώντας τα σύννεφα, όταν είναι χρωματισμένα με της ανατολής ή με της δύσης τα χρώματα,  να ταξιδεύω με τις αχτίδες του ήλιου ή με του φεγγαριού το φως και να ακολουθώ νοερά τις ατέρμονες τροχιές των αστεριών. Μου αρέσει η καλή μουσική και το σωστό ραδιόφωνο (στο παρελθόν, για πολλά χρόνια, υπήρξα παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών λόγου και μουσικής).

Πιστεύω στον Άνθρωπο και μου αρέσει η ειλικρινής και η άδολη φιλία. Με εξοργίζει ο εφησυχασμός, η πνευματική ένδεια, η πολυπροσωπία, το ψέμα, ο φαρισαϊσμός, το «εγώ», οι «δήθεν» και η υποκρισία.

Σύζυγός μου είναι η Νηπιαγωγός Ειρήνη Ε. Παπαντώνη και παιδιά μας η Ελισάβετ, ο Στέλιος και ο Σπύρος.