Δράσεις

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ

 

  • ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ – ΣΤΕΓΗ ΩΝΑΣΗ (13/1/22)

Την Πέμπτη 13/1 παρακολουθήσαμε την Παράσταση «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Εξασφαλισμένες 30 θέσεις για τα Μέλη μας.

 

  • ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ «ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ» (18/1/22)

Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου στις 19:30 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διαδικτυακή βραδιά «Βασιλόπιτας». Συγκεντρωθήκαμε 24 άτομα επί της οθόνης, προβάλαμε και σχολιάσαμε εικόνες από το ταξίδι μας στη Σικελία, μάθαμε για το έθιμο της Βασιλόπιτας και είδαμε στιγμιότυπα (εικόνες και βίντεο) από παλαιότερες βραδιές βασιλόπιτας. Έπειτα, αφού ευχηθήκαμε με ένα ποτήρι κρασί, κόψαμε τη διαδικτυακή μας Βασιλόπιτα για το νέο έτος. Στις φωτογραφίες θα δείτε και το δώρο της χρονιάς με σχέδια της εικαστικού Μιρέιγ Μπέση.

Ευχαριστούμε την κ. Φαλή Βογιατζάκη που μας τίμησε με την παρουσία της, την κ. Φοίβη Κουντούρη, καθώς και όλα τα μέλη μας, που συμμετείχαν σε αυτή τη βραδιά.

 

  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (1/2/22)

Την πρώτη Τρίτη του Φεβρουαρίου φιλοξενήσαμε διαδικτυακά την παλαιότερη ελληνική περιβαλλοντική οργάνωση, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης που κλείνει 70 χρόνια ζωής. Με κεντρικούς ομιλητές τον κ. Μίλτο Γκλέτσο και την κ. Αλεξία Νικηφοράκη, μάθαμε για τις Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις της εταιρείας, τα προγράμματα προστασίας της φύσης, και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με πέντε εγκεκριμένα από το ΥΠΠΕΘ πανελλήνια Δίκτυα, την αειφορική διαχείριση στον τομέα του τουρισμού, την ευαισθητοποίηση του κοινού κ.ά.

Ακούσαμε επίσης τους προβληματισμούς και τους μελλοντικούς στόχους της Ε.Ε.Π.Φ.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους ομιλητές μας για την εξαίρετη παρουσίαση αλλά και όλους όσους συμμετείχαν.

 

  • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ (12/2/22)

«Το πιο σημαντικό δεν είναι να νικήσεις, αλλά να δώσεις έναν ωραίο αγώνα» είναι ένα από τα ρητά που διαβάσαμε το Σάββατο 12/2 στο νέο εντυπωσιακό Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, που επισκεφθήκαμε. Είχαμε την εξαιρετική τιμή να μας ξεναγήσει η διευθύντρια του Μουσείου κ. Μαρία Παπαϊωάννου (που υπήρξε Διευθύντρια του Μουσείου μας και σύνδεσμος με τους Φίλους). Παρακολουθήσαμε την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με μια διακοπή τα βυζαντινά χρόνια. Συγκινηθήκαμε πολλές φορές με τα εκθέματα και τα βίντεο και θαυμάσαμε τις πολύ εξελιγμένες τεχνολογίες με πλούσιο διαδραστικό σχεδιασμό. Κάναμε λοιπόν ένα απολαυστικό ταξίδι στο χρόνο βιώνοντας τον παλμό και την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων. Έπειτα, απολαύσαμε ένα ελαφρύ γεύμα με ένα ποτήρι κρασί στον φιλόξενο και μοντέρνο χώρο του «café-Εστιατορίου 1896».

Ευχαριστούμε θερμά, την κ. Παπαϊωάννου που ήρθε ειδικά για εμάς και ζωντάνεψε εξαιρετικά τα εκθέματα.
Ευχαριστούμε και όλα τα μέλη για τη συμμετοχή τους.

 

  • ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ + ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ (1/3/22)

Την 1η Μαρτίου συγκεντρωθήκαμε 61 μέλη-Φίλοι του Μουσείου Γ.Φ.Ι. για την 44η Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας.

Μετά τους απολογισμούς και την απαλλαγή του Δ.Σ. για τη χρήση 2021, η Πρόεδρος του Μουσείου κ. Φαλή Βογιατζάκη, ενημέρωσε τα μέλη για τις δραστηριότητες του Μουσείου την ίδια περίοδο. Στη συνέχεια έγιναν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Κατά τη διάρκεια διαλογής των ψήφων, ο φιλόλογος και αρχαιολόγος κ. Χρήστος Διονυσόπουλος, περιέγραψε με ζωντάνια και γλαφυρότητα τη μάχη του Μαραθώνα και τη σχέση της Κηφισιάς με αυτήν. Μάθαμε για την αληθινή μαραθώνια διαδρομή που περνούσε από την Κηφισιά, τους 3 αγγελιοφόρους που έφεραν τα νέα στη Αθήνα και τη Σπάρτη και πολλά ακόμη. Τη διάλεξη τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος και ο Αντιδήμαρχος Μαραθώνα κ. Βαγγέλης Κυπαρίσσης.

Το νέο Δ.Σ. που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες και μετά τη συγκρότησή του σε σώμα παρέμεινε το ίδιο, η Εξελεγκτική Επιτροπή όμως άλλαξε. Δείτε στην ιστοσελίδα μας τα παλαιά και τα νέα πρόσωπα.

 

  • ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟ (3/4/22)

Όπως στο παραμύθι, ο βάτραχος για να γίνει πριγκιπόπουλο πρέπει να τον αγαπήσει η βασιλοπούλα, έτσι και η Αθήνα μας για να γίνει αξιολάτρευτη πρέπει να την αγαπήσουμε … Πώς θα γίνει αυτό; Με ξεναγήσεις σαν την χθεσινή (3/4/22) που απολαύσαμε από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο. Περπατήσαμε από την Πλατεία Συντάγματος μέσω της Πανεπιστημίου ως την Ομόνοια και επιστρέψαμε πάλι στο σύνταγμα μέσω της Σταδίου. Άπειρες οι πληροφορίες η μια πιο ενδιαφέρουσα από την άλλη.

Να λίγες που συγκράτησα:
▫ Από τη σκάλα του Πανεπιστημίου θα έπρεπε να βλέπαμε το Μοναστηράκι και τον Κεραμεικό, αν δεν χτίζονταν τα κτήρια πίσω από την Κλαυθμώνος.
▫ Με τα νερά που υπάρχουν στο υπέδαφος της Αθήνας ευδοκιμούν ωραιότατα οι νεραντζιές και οι ελιές, δέντρα που δεν ήξεραν οι Βαυαροί, αλλά ακόμη και πλατάνια.
▫ Τα Χαυτεία από το μπακάλικο του Χαύτα και το «οικόπεδο» του πρώην «Κατράντζου», 42 χρόνια σε εκκρεμότητα.
▫ Τόπος κατοικιών ήταν περισσότερο το Σύνταγμα, ενώ η Ομόνοια είχε πολλά ξενοδοχεία.
▫ Στην Πλατεία Κοτζιά είδαμε την αναμνηστική πλάκα για την Αντίσταση που προέβαλαν στους Ναζί στις 10 Απριλίου του 1942 οι υπάλληλοι του Τ.Τ.Τ. (Ταχυδρομείο-Τηλεφωνείο-Τηλεγραφείο).
▫ Το σπίτι όπου έμεινε αρχικά η Αμαλία και περιγράφει στις επιστολές προς τον πατέρα της στεγάζει σήμερα το Μουσείο της πόλης των Αθηνών.
▫ Τέλος τον εκδοτικό οίκο ΙΚΑΡΟΣ, από το 1941 και ποιος άνθρωπος της τέχνης δεν πέρασε από εδώ και λίγο πιο πέρα το αξέχαστο τυροπιτάδικο «Άριστον»…

Πολύ ενδιαφέρον και το σχόλιο του Νίκου Βατόπουλου για τους βανδαλισμούς ως έκφραση αχαλίνωτου εγωισμού του ατόμου.
Καταλήξαμε στο μεζεδοπωλείο «Τζιτζικας και Μέρμηγκας» για μεσημεριανό και ενθουσιώδη σχόλια.

 

  • ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ  Π Α Ζ Α Ρ Ι  (9 και 10/4/22)

Μετά από 2 χρόνια απουσίας…επιστρέψαμε δυναμικά και πραγματοποιήσαμε το 23ο Πασχαλινό ΠΑΖΑΡΙ, το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Απριλίου στο Κέντρο ΓΑΙΑ. Δουλέψαμε όλες μαζί με πολύ χαρά και ανυπομονησία για να ξαναζωντανέψουμε παλιές και όμορφες μνήμες. Το φετινό μας Παζάρι περιείχε φυτά της ελληνικής γης, λαμπάδες, μία μεγάλη ποικιλία από παλιά και καινούρια βιβλία, λευκώματα, CD, DVD, βινύλια και το γνωστό μας «Μικρό Μοναστηράκι». Παράλληλα, κληρώθηκαν πολύ πλούσια δώρα σε λαχνό (όπως φιλοξενία στη Σίφνο, γεύμα στη Σπονδή κ.α.). Την τελευταία πινελιά έδωσαν οι σπεσιαλιτέ των κυριών στο κυλικείο μας.

Την Κυριακή 10 Απριλίου, η Ομάδα Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ παρουσίασε το παιδικό δρώμενο «Ήρθαν τα Χελιδόνια» για τους μικρούς μας φίλους.
Ευχαριστούμε ολόθερμα όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση όλων των παραπάνω, την Ομάδα Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ και όλους τους χορηγούς που μας πρόσφεραν υπηρεσίες και δώρα.

 

  • ΟΜΙΛΙΑ ΛΙΑΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΙΟΥ (3/5/22)

Μια ξεχωριστή βραδιά ζήσαμε στους «Αμμωνίτες» την Τρίτη 3/5 χάρις στην καθηγήτρια και ποιήτρια, Λιάνα Σακελλίου που μας παρουσίασε τον ποιητή και ανθρωπολόγο Γκάρι Σνάιντερ.Ακούσαμε τα λόγια του για τους Δελφούς και την Ακρόπολη. Μάθαμε και τον θαυμασμό του για τη φιλοσοφία και τη ζωή των Ινδιάνων της Αμερικής. Της Αμερικής που για κάποιους Ινδιάνους είναι το νησί της χελώνας… Ένα συμπέρασμα: «Μόνο του τίποτα δεν έχει αξία, όλα είναι αλληλένδετα».

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Σακελλίου κι ελπίζουμε και σε μελλοντικές συνεργασίες μαζί της.

 

  • ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΕΑ (29-31/5/22)

Η τριήμερη εκδρομή μας στην Κέα (29-31 Μαΐου), μας γέμισε θαλασσινές και βουνίσιες εικόνες και ανοιξιάτικες μυρωδιές. Επισκεφτήκαμε τα αξιοθέατα του νησιού (Λέων της Κέας, Παλαιό Δημαρχείο, Αρχαιολογικό Μουσείο, Φάρος Αγίου Νικολάου, Αρχαιολογικός χώρος της Καρθαίας, Παναγία Καστριανή), περιηγηθήκαμε σε μονοπάτια και όμορφες παραλίες και αγοράσαμε τοπικά προϊόντα. Την τελευταία μέρα, η εικοσαμελής ομάδα μας, φιλοξενήθηκε στο «Κτήμα της Φροσούλας», όπου η κ.Αγλαΐα Κρεμέζη και ο κ.Κώστας Μωραΐτης μας ξενάγησαν στο κτήμα τους και μας προσέφεραν πλούσιο και πρωτότυπο γεύμα, σε συνδυασμό με μάθημα μαγειρικής. Ανάμεσα στα εδέσματα και λαβράκι ψημένο σε φύλλα συκιάς δεν έλειψε βέβαια και η μουσικό-χορευτική βραδιά, με ζωντανή μουσική (λαούτο και βιολί) που έπαιξε ειδικά για μας.

Στον κύκλο αξιολόγησης της εκδρομής που συνηθίζουμε να κάνουμε, ακούσαμε μόνο θετικά σχόλια. Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες για την ωραία παρέα που κάναμε.

Η ιστορία και η ομορφιά του νησιού, η εξαιρετική ξενάγηση από τον Κώστα Μωραΐτη και τον Παπα-Λευτέρη, το γεύμα-μάθημα από την Αγλαΐα Κρεμέζη παράλληλα με την πολύ καλή διάθεση και την παρέα που χτίστηκε, είναι ο απόηχος αυτής της εκδρομής.

 

  • Ο Υ Ζ Α Κ Ι  (7/6/22)

Χθες βράδυ ολοκληρώσαμε και επίσημα τις δράσεις αυτής της περιόδου, με το καθιερωμένο «Ουζάκι» στον ατμοσφαιρικό κήπο του Μουσείου μας.

Με την πολύ ζεστή συντροφιά των μελών μας, ταξιδέψαμε μέχρι τη Λατινική Αμερική με μελωδίες από Brazilian Jazz και όχι μόνο, σε συνδυασμό με μεξικάνικα εδέσματα και ποτά. Η βραδιά, όπως κάθε χρόνο, ήταν και πάλι αφιερωμένη στους εθελοντές μας, που δούλεψαν και φέτος πολύ σκληρά. Δώσαμε στον καθένα την προσωπική του ευχαριστήρια κάρτα. Δεν έλειψε βέβαια και το quiz με δώρα για τις σωστές απαντήσεις, εμπνευσμένο κι αυτό από την Λατινική Αμερική. Η βραδιά έκλεισε με και μία τούρτα έκπληξη… Καθοριστική για το λατινοαμερικάνικο κλίμα ήταν η συμμετοχή του συγκροτήματος Bate Coxa Trio και η μελωδική φωνή της Martha Moreleon.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την υλοποίηση της βραδιάς τα μέλη του Δ.Σ. Όλγα Δρετάκη, και Ειρήνη Ζαχαροδήμου καθώς και το catering «Δειπνοσοφιστήριον» για την παραχώρηση του εξοπλισμού.

 

Μάρτιος 2023
Φεβρουάριος 2023
Δεν βρέθηκε δράση.
Περισσότερες δράσεις...