Δράσεις

Παλαιότερες Δράσεις για παιδιά και για ενήλικες

 

ΟΥΖΑΚΙ (4/6/24)

Την Τρίτη 4/6 συγκεντρωθήκαμε περίπου 70 άτομα στην διακοσμημένη βεράντα των Αμμωνιτών για να ευχαριστήσουμε όλους τους 45 εθελοντές μας, για την προσφορά τους και να τους απονείμουμε ένα ενθύμιο, όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Φέτος, για πρώτη φορά απονείμαμε τιμητική διάκριση σε 7 χορηγούς που στηρίζουν αδιάκοπα τις δραστηριότητές μας εδώ και 45 χρόνια τουλάχιστον. Με τίτλο «47 χρόνια ΦΙΛΟΙ, 25 Παζάρια», έγινε προβολή και σύντομη αναφορά με χρονολογική σειρά στους: Μίνα Κριεζή, Ηλία Πίτσικα, Ιόλη Πάκη, Ευκλείδη Χορομίδη, Τάκη Χριστοφιλέα, Κωνσταντίνο Ρόκο, Κωνσταντίνα Ζαχαροδήμου, Όλγα Κρικέλλη, και Αθανάσιο Λάππα.

Ωστόσο, δεν έλειψε και το καθιερωμένο μας quiz – παιχνίδι. Με αφορμή 9 καραβάκια, χειροτεχνία της Πόπης Χατζηλία, θυμηθήκαμε εκδρομές μας σε ισάριθμα νησιά. Όποιος μίλησε κέρδισε το καραβάκι.
Όλα αυτά με τη συνοδεία ανάλαφρης μουσικής από τον Τάσο Καλαϊτζίδη και τη Φρόσω Λάσκαρη.
Ευχαριστούμε για άλλη μία φορά τους εθελοντές και τους χορηγούς που στήριξαν την δράση μας κι αυτή τη χρονιά καθώς και όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση της βραδιάς.

Σας ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι και ραντεβού το Σεπτέμβρη!

 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΙΦΝΟ (30/5-2/6/24)

Στη Σίφνο δεν είχαμε ξαναπάει. Οργανώσαμε λοιπόν 4ήμερη εκδρομή 30/5-2/6/24.

Με τη συμμετοχή 28 ατόμων και με δυο ξεναγούς περιηγηθήκαμε σε τοποθεσίες με πανέμορφη θέα, όπως ο Άγιος Συμεών, αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Κάστρο και η παλιά Ακρόπολη του νησιού, σε κεραμοποιεία, στο βοτανικό μονοπάτι, ακόμη και σε ξυλόφουρνο πήγαμε όπου ψήνονται τα ρεβίθια από το Σάββατο απόγευμα ως την Κυριακή.

Δεν έλλειψε και η μουσικοχορευτική βραδιά την παραμονή της αναχώρησής μας.

Και σ’ άλλα με υγεία!

 

ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Εργαστήριο: “Τι συμβαίνει στη Γη μας την Άνοιξη;

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, εκτός από τις δράσεις που οργάνωσε το Μουσείο μας, εμείς οι Φίλοι υλοποιήσαμε, ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο, διάρκειας 1,5 ώρας με τίτλο: “Τι συμβαίνει στη Γη μας την Άνοιξη;”.

Τα παιδιά παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή, την προβολή σε συνδυασμό με την αφήγηση που είχαμε ετοιμάσει και έμαθαν για την ισημερία, τον κύκλο της ζωής των εντόμων, για την επικονίαση και άλλα που συμβαίνουν αυτή την εποχή.Έπειτα, με ενθουσιασμό και προσήλωση κατασκεύασαν στεφάνια με λουλούδια και χελιδόνια. Στη συνέχεια τραγουδήσαμε το “Χελιδονάκι” και διδαχθήκαμε από τον Γιώργο τα παραδοσιακά κάλαντα της “Χελιδόνας”.

Με τις μελωδίες της κιθάρας, βγήκαμε όλοι στον όμορφο κήπο του Μουσείου μας, και τραγουδήσαμε όλοι μαζί τη “Χελιδόνα”. Λίγο πριν τον αποχαιρετισμό, τα παιδιά μαζί με τους γονείς κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους από το σύνολο της δράσης. Στην κατηγορία «Τι ένιωσα;» το σχόλιο που επικράτησε ήταν «ΧΑΡΑ».
Και σε άλλα με υγεία!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

Στη χθεσινή μας συνάντηση, είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε τον συγγραφέα κ. Γιώργο Αθανασιά. Ο ίδιος, γέννημα θρέμμα της Ευρυτανίας και μελετητής της Λαϊκής σοφίας, μας μετέφερε μέσα από το συγγραφικό του έργο ποικίλα συναισθήματα και συγκίνηση. Διαβάζοντας μικρά αποσπάσματα από τα βιβλία του, τα οποία είναι όλα βιωματικά, ο κ. Αθανασιάς μας μετέδωσε το μήνυμα της αγάπης και της αλληλεγγύης για το συνάνθρωπο, του σεβασμού και της αλληλοκατανόησης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, μέσα από τα βιβλία του, στην αδικία, στον εγωκεντρισμό και την ιδιοτέλεια που μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία όπου ζούμε.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Αθανασιά για την παρουσίασή του και για την ευγενική του χειρονομία να χαρίσει στη βιβλιοθήκη μας από ένα αντίτυπο των βιβλίων του:
▪ «Ψήγματα Σοφίας Λαϊκής (Αινίγματα, Παιδέματα, Γλωσσοδέτες)», 2024
▪ «Το ευαγές (Ένας ζωολογικός κήπος ανθρώπων)», 2020
▪ «Μια ζωή κι ένα ποτήρι», 2018
▪ «Τα Χριστούγεννα της Λαμπρινής – Και άλλα διηγήματα», 2014
▪ «Κουτσοκέφαλα, θρύλοι, μύθοι και μουραπάδες», 2012
▪ «Της γιαγιάς τα παραμύθια (29+1 παραδοσιακά παραμύθια της Ευρυτανίας)», 2008
▪ «Ο Πατροκοσμάς – Οδοιπόρος στα δύσβατα ευρυτανικά μονοπάτια», 2007

Με την χθεσινή παρουσίαση ολοκληρώσαμε για φέτος τις μηνιαίες συναντήσεις μας στους Αμμωνίτες και δίνουμε το επόμενο ραντεβού για το “Ουζάκι”, στις 4 Ιουνίου, το οποίο είναι αφιερωμένο στην προσφορά των εθελοντών μας.

 

25o ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ – Στις άκρες των δακτύλων

Αξιοθαύμαστοι οι άνθρωποι που μπορούν να φτιάχνουν με τα χέρια τους ωραία πράγματα. Δέκα τέτοιοι χειροτέχνες καλλιτέχνες συμμετείχαν στο 25ο Παζάρι που οργάνωσαν οι Φίλοι του ΜΓΦΙ για την ενίσχυση του Μουσείου και των Φίλων του.

Πολλοί επισκέπτες το χάρηκαν και εκτός από τους δημιουργούς, βρήκαν μια τεράστια ποικιλία από παλιά βιβλία, λευκώματα, συλλεκτικές εκδόσεις καθώς και είδη 2ο χέρι στο «Μικρό Μοναστηράκι», σπιτικές λιχουδιές και μικρά φυτά προσφορές μελών. Όλα αυτά σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα με μουσική και την Κυριακή παιχνίδια για παιδιά και παρουσίαση του βιβλίου «Το ταξίδι της άγριας ρίγανης» από την Ομάδα Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ.

Πολλές ευχαριστίες στους 40 και πλέον εθελοντές που δούλεψαν όλη τη χρονιά για να στηθεί και να αποδώσει αυτό το Παζάρι.
Πολλές ευχαριστίες και στους χορηγούς: το Δειπνοσοφιστήριο, τα φυτώρια Χορομίδη, τα φυτώρια Λάπα, την Ομάδα Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ και την MEDIABRANDS. Και του χρόνου!

 

ΟΜΙΛΙΑ κ. ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΝΤΑΡΑ

Μικρασιάτικα Έθιμα της Άνοιξης και της Λαμπρής
Λαμπρή τη λέγανε στη Σμύρνη κι όχι Πάσχα! Ούτε σούβλιζαν αρνί. Όπως και στα περισσότερα νησιά μας το πήγαιναν στο φούρνο. Το σούβλισμα είναι στερεοελλαδίτικο και πελοποννησιακό έθιμο.

Ο κ. Θοδωρής Κοντάρας, την Τρίτη 2/4, ξεκίνησε από τα έθιμα δυο μήνες πριν το Πάσχα. Μας μίλησε για τα κάλαντα, για τα 4 ψυχοσάββατα, για το βρασμένο στάρι που φανέρωνε τον μέλλοντα γαμπρό για τα κορίτσια, για τη νηστεία και τις μαγειρικές, όπως τα ανθρωπόμορφα «λαζαράκια», τα νηστίσιμα σταφιδόψωμα.

Όλα αυτά με τρόπο που, αν και χωρίς προβολή εικόνων, σχημάτιζαν ωραίες εικόνες στο νου μας, με χιούμορ και βαθιά γνώση και αγάπη για την ιστορία και την προέλευση της οικογένειάς του. Του οφείλουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Και ποιος δεν έχει πάει στη Χαλκίδα. Τι κάνουμε όμως; το πολύ μια βόλτα μέχρι το κόκκινο σπίτι και μετά ταβέρνα για ψαράκι…Καλό κι αυτό, αλλά πολύ πιο καλό αυτό που κάναμε την περασμένη Κυριακή, πρωταπριλιά. Με τη μεσολάβηση του κ. Ζήκου βρήκαμε τον δρ. Ντίνο Πολίτη, που με βαθιά γνώση και αμεσότητα μας έδειξε πολύτιμους «θησαυρούς» της περιοχής.

Το Φρούριο Καράμπαμπα, απ’ όπου βάλαμε στο νου μας τον χάρτη, από τη Χαλκίδα μέχρι τον υγρότοπο της Αυλίδας. Είδαμε και το μικρό αλλά πολύ καλοστημένο μουσειάκι του φρουρίου. Συνεχίσαμε κάτω από τη γέφυρα όπου είδαμε από φωτογραφίες και με το νου μας την παλιά Χαλκίδα, που περιβαλλόταν από τείχη, γι’ αυτό και λέγεται «κάστρο». Είδαμε και τα νερά του Ευρίπου και με τα πόδια κάναμε βόλτα μιας ώρας στην παλιά πόλη και την εβραϊκή συνοικία. Τι όμορφα σπίτια και αυλές! Με καλύτερη αυτή του πατρικού σπιτιού του κ. Πολίτη. Μπήκαμε, σταθήκαμε γύρω από το πηγάδι και μας πρόσφερε μυρωδάτα λεμόνια από το δέντρο.

Συνεχίζοντας φωτογραφηθήκαμε όλοι μπροστά από το Τζαμί και με το πούλμαν, φτάσαμε στο εβραϊκό νεκροταφείο, το παλαιότερο της Ευρώπης. Ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας μας ενημέρωσε για τα ταφικά έθιμα και την συμμετοχή των εβραίων στους αγώνες της πατρίδας μας. Με το πούλμαν κατευθυνθήκαμε στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Αρέθουσα. Εδώ νομίζω ότι όλοι θαυμάσαμε τον σχεδιασμό του, την πρωτότυπη δομή των εκθεμάτων, τον άριστο φωτισμό και τους θεματικούς συσχετισμούς των πληροφοριών. Είναι ένα εξαιρετικό μουσείο στεγασμένο σε κτήριο παλαιού οινοποιείου.

Γεμάτοι πληροφορίες, αλλά πεινασμένοι, μπαίνουμε στο πούλμαν και κατευθυνόμαστε στο κτήμα Βαρατάση (ο κ. Πολίτης το είπε «φυστικόκηπο»), όπου μας περίμενε η Φίλη Ντένη Ψαλλίδα-Τερζάκη με τον σύζυγό της. Εδώ, στο φιλόξενο σπίτι και τις βεράντες του, κάτω από τις πέργκολες, είχαμε κανονίσει το γεύμα μας με τοπικό catering και προσφορά των ποτών από την ίδια. Μιλήσαμε, αστειευτήκαμε, περιηγηθήκαμε στο κτήμα και μάθαμε τη διαδικασία παραγωγής του φυστικιού, με ξεναγό την Ντένη.

Αισθανόμαστε όλοι μεγάλη ευγνωμοσύνη για την άριστη φιλοξενία και ελπίζουμε το κτήμα αυτό να συνεχίσει την πορεία του στο χρόνο, να το χαρρούν κι άλλες παρέες φίλων όπως οι Φίλοι του Μουσείου ΓΦΙ.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Ντένη Ψαλλίδα και τον Γιάννη Τερζάκη.
Και σ’ άλλα με υγεία!

 

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ και ΟΜΙΛΙΑ

Στα βήματα των Ελλήνων Ευεργετών στα Βαλκάνια

Την Τρίτη 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας με Αρχαιρεσίες καθώς και η ενδιαφέρουσα ομιλία-συζήτηση της καθηγήτριας και ιστορικού τέχνης και πολιτισμού κ. Ευαγγελίας Γεωργιτσογιάννη. Θέμα της: «Στα βήματα των Ελλήνων Ευεργετών στα Βαλκάνια».
 
Με αρκετά μεγάλη συμμετοχή, τα μέλη μας, αφού παρακολούθησαν τους απολογισμούς των Φίλων και του Μουσείου, αφού έγινε απαλλαγή του Δ.Σ. για τη χρονιά που πέρασε ακολούθησαν οι Αρχαιρεσίες. Κατά τη διάρκεια καταμέτρησης των ψήφων, παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία με προβολή της κ. Γεωργιτσογιάννη.
 
Συγκρατήσαμε τα εξής:
o Στην Αθήνα ήταν οι περισσότεροι Ευεργέτες.
o Το Ζάππειο, το οποίο πήρε το όνομά του από τους Ζάππα Ευάγγελο και Κωνσταντίνο, ονομαζόταν ‘’Το Ιδρυμάτων Ολυμπίων’’. Στην Κωνσταντινούπολη λειτουργεί τώρα ως το «Ζάππειο Παρθεναγωγείο».
o Οι Χαλεπάδες, είχαν εργαστήριο στο Βουκουρέστι.
o Ο Αρσάκης και ο Ζάππας ήταν Βλαχόφωνοι και έμαθαν ελληνικά σε μεγάλη ηλικία. Δεν ήρθαν ποτέ στην Ελλάδα.
o Το Αρσάκειο εκπαίδευε γυναίκες δασκάλες.
o Ο Χαροκόπος ήταν Κεφαλλονίτης και συμβούλευε για γεωργικά θέματα. Ενδιαφέρθηκε κι αυτός για τη γυναικεία μόρφωση. Το πρώτο σπίτι του ήταν το σημερινό Μουσείο Μπενάκη.
o Ο Μαρασλής ίδρυσε το πρώτο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.
o Ο Ζερλέντης ήταν Χιώτης, έμενε στο Βουκουρέστι και χάρισε το σπίτι του για Νοσοκομείο.
o Ο Ξενοκράτης ήταν Θρακιώτης. Ο παππούς του ο Λέων Κύρκου ήταν πρόεδρος του χωριού. Το Ιστορικό Μουσείο έχει τη στολή του.
o Ο Κυριαζής ήταν από τη Ναύπακτο και έδρασε στο Βουκουρέστι. Ήταν γιατρός.
o Σε πολλά ταφικά μνημεία υπάρχουν επιγραφές στα Γαλλικά.
 
Αυτά και άλλα πολλά ακούσαμε και κουβεντιάσαμε. Με χαρά θα ανταποκριθούμε και στο κάλεσμα της κ. Γεωργιτσογιάννη να επισκεφθούμε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Η Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών. Οι έξι πρώτοι θα συγκροτήσουν το Δ.Σ. των Φίλων για την επόμενη διετία.
 
Τους ευχόμαστε Καλή Επιτυχία!

 

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΝΟΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΝΟΗΜΑΤΑ + ΝΗΜΑΤΑ = ΝοΗΜΑΤΑ  – Έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έννοιες, συναισθήματα, ουράνια σώματα, ποτάμια, ήπειροι κ.ά. έχουν πάρει ανθρώπινη μορφή.Αυτές οι ανθρώπινες μορφές με το νόημά τους απεικονίζονται σε διάφορα υλικά (μάρμαρο, μέταλλο, πηλό, καμβά) και με διάφορους τρόπους (ζωγραφική, γλυπτική, αγγειογραφία, ψηφιδωτό κ.ά.) Η έκθεση ξεκινάει με τον Χρόνο-Κρόνο που τρώει τα παιδιά του, έργο του Ρούμπενς από το Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης και τελειώνει με τη χάλκινη Χίμαιρα του 400 π.Χ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλωρεντίας.

Όλα αυτά θαυμάσαμε την Κυριακή 18/2 στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η Αρχαιολόγος Μαρία Ανδρεοπούλου μας μετέφερε ένα πλήθος πληροφοριών με εξαιρετικά πυκνό λόγο και βαθιά γνώση. Συμμετείχαν 45 μέλη χωρισμένα σε δυο ομάδες πολλοί από τους οποίους καταλήξαμε στο εστιατόριο του Μουσείου για ένα ελαφρύ γεύμα με υπέροχη θέα. Έτσι περάσαμε άλλη μια «πολύτιμη» Κυριακή που μας έκανε «πλουσιότερους».

 

ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΚΟΥΜΙΑΝΑΚΗ (6/2/24)

Λαχανευόμενα = τα βρώσιμα άγρια χόρτα
 
Την Τρίτη το απόγευμα, συγκεντρωθήκαμε στους Αμμωνίτες, για να παρακολουθήσουμε την ενδιαφέρουσα ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Τμ. Επιστήμης Φυτικης Παραγωγής του Γ.Π.Α. κ. Κωνσταντίνου Ακουμιανάκη. Θέμα: «Η Συμβολή των άγριων χόρτων (λαχανευόμενα) στη διατροφή του ανθρώπου και στην αειφορική καλλιέργεια». Ο κ. Ακουμιανάκης παρουσίασε τα περισσότερα από τα είδη των άγριων χόρτων που υπάρχουν ή/και καλλιεργούνται στη χώρα μας.
 
Ακούσαμε για το άγριο μαρούλι, το μυρώνι, το ζοχό, κοκκινογούλι ή πικραλίδα, γαλατσίδα ή λαγόψωμο, σιταρήθρα, στροφουλιά ή στριφούλι, γλιστρίδα την αντράκλα, το σκαρκαβίκι, το ασπράγκαθο, το χοιροβότανο, τον ταραξάκος, το λάπαθο, τη βρούβα, την αλμύρα, το άγριο σπαράγγι, τον βολβό, το σταμναγκάθι, την κάππαρη, το κρίταμο και πολλά άλλα.
 
Από την ομιλία συγκρατήσαμε:
•Πώς είναι καλύτερο να καταναλώνονται τα άγρια χόρτα
•Ποια είναι η περιεκτικότητα του νερού σε ανόργανα στοιχεία μετά το βράσιμο των χόρτων
•Ποια είναι η συμβολή των άγριων χόρτων στην ανθρώπινη διατροφή
•Λάχανα: είναι αρχαίος όρος για όλα τα χόρτα που τρώγονται.
•Τα χόρτα τα βράζουμε ξεσκέπαστα για να μη μαυρίσουν.
•Το ζουμί των χόρτων έχει ηλεκτρολύτες.
•Μετά τον εμφύλιο η Κρήτη είχε επάρκεια τροφής λόγω της αυθονίας χόρτων και λαδιού.
•Τα άγρια χόρτα δεν υποκαθιστούν τους γιατρούς και τα φάρμακα, απλά βοηθούν στην υγεία.
•Μαϊντανός (τούρκικη λέξη) – Μακεδονήσι (ελληνική λέξη).
•Τα άγρια από τα καλλιεργούμενα χόρτα δεν έχουν σχεδόν καμία διαφορά σε βιταμίνες.
•Η στριφουλιά απορροφά τα μέταλλα, άρα απορρυπαίνει τα εδάφη – γίνεται εξυγίανση.
•Το αιθέριο έλαιο από το κρίταμο, βγάζει και λάδι. Μπορεί να εκμεταλλευτεί όπως το λάδι τρούφας.
•Η φτέρη τρώγεται αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες επειδή έχει τοξικότητα.
•Στο τουρσί οι βιταμίνες παραμένουν τον 1ο χρόνο αποθήκευσης.
•Το σταμναγκάθι μαραίνεται γρήγορα επειδή έχει πολλά στομάτια. Ξαναβλασταίνει αν συλλέγει χωρίς να ξεριζωθεί.
•Οι ντομάτες στα σουπερμάρκετ έχουν όλες το ίδιο μέγεθος επειδή είναι υβρίδια.
•Αυτή την εποχή η πατάτα δεν είναι φρέσκια, ενώ από τα μέσα Απριλίου έως Δεκέμβρη είναι.
•Υπάρχουν και δηλητηριώδη χόρτα.
•Στην αγρανάπαυση μπορούμε να καλλιεργούμε άγρια χόρτα.
 
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ακουμιανάκη και όλους όσους συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ

«Ο εγγονός του Αιόλου»

Η έναρξη των εκδηλώσεών μας για το 2024, έγινε την Κυριακή 21/1, με την επίσκεψή μας στο Μουσείο Αλέκος Φασιανός. Το Μουσείο βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας κοντά στο Σταθμό Λαρίσης και είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που έχει ανακατασκευαστεί από τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Κρόκο και τον ίδιο, το πατρικό σπίτι της οικογένειας. Φωτεινό, πρόσχαρο και μοντέρνο, απόλυτα ταιριαστό με τα έργα του καλλιτέχνη.
 
Οι πίνακές του με αρκετά κοινά στοιχεία, όπως τα προφίλ πρόσωπα, τα μαυρόασπρα πλακάκια δαπέδου, οι κεραμοσκεπές, τα φουλάρια, ο καπνός και τα μαλλιά που πάντα ανεμίζουν αλλά συνήθως προς αντίθετες κατευθύνσεις, έκαναν κάποιο κριτικό να τον αποκαλέσει «Εγγονό του Αιόλου!».
Εκτός από τους πίνακες το Μουσείο περιλαμβάνει και ειδικά εκθεσιακά τραπέζια σχεδιασμένα από τον ίδιο τον Φασιανό, με φωτογραφίες, χειροτεχνήματα, χειρόγραφα, κόμικς, μακέτες σκηνογραφιών, εικονογραφήσεις και πολλά άλλα. Υπάρχουν επίσης έπιπλα και φωτιστικά, αλλά και προτάσεις για παιδικές χαρές, στάσεις λεωφορείων κ.ά. που, αν είχαν υιοθετηθεί, θα ομόρφαιναν την Αθήνα.
 
Η ολιγομελής ομάδα μας, παρατηρούσε σιωπηρά και με θαυμασμό τα έργα του καλλιτέχνη με την εξαιρετική ξενάγηση από την κ. Κατερίνα Κοστίμπα, που με τις γνώσεις και τον διευκρινιστικό της λόγο, μας σύστησε το πλουσιότατο έργο του Αλ. Φασιανού, αλλά και την πολύπλευρη προσωπικότητά του. Την έκθεση είχε σχεδιάσει και επιμεληθεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης ως την τελευταία λεπτομέρεια αν και δεν πρόλαβε να δει το Μουσείο να ανοίγει. Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε με εξαιρετικό γεύμα σε κοντινό μεζεδοπωλείο.
 
Ευχαριστούμε την ξεναγό και όλους τους συμμετέχοντες για την ωραία Κυριακή που περάσαμε.

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΙΝΑ ΑΗΔΟΝΟΠΟΥΛΟΥ»

 

«Το σχολείο που σου έδινε και ρίζες και φτερά»

Μεγάλη απήχηση είχε το αφιέρωμα στο Ιστορικό σχολείο «εκπαιδευτήρια Μίνα Αηδονοπούλου» που έγινε στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεων των Φίλων του Μουσείου ΓΦΙ, την Τρίτη 5/12.

Όπως μας είπαν:

▪ όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι και συγκινημένοι
▪ Η οικογένεια αισθάνθηκε ότι δικαιώθηκε το έργο της Μίνας Αηδονοπούλου και του Τακη Κομονδούρου και είχαν, μέσω του γιου του, του Μάρκου, την δυνατότητα να μοιραστούν μαζί μας γεγονότα και σκέψεις που δεν είχαμε τότε αντιληφθεί.
▪ οι προσωπικές εμπειρίες, τα πεντάλεπτα, αν και σχεδόν από κανένα δεν τηρήθηκαν στο χρόνο τους, ήταν γενικά στα πλαίσια που είχαμε φανταστεί. Μίλησαν οι: Γιολάντα Παπαδάμ, Μάρκος Κομονδούρος, Ευαγγεληνή Γλυνού, Μάρθα Μυλωνά, Μαρίνα Λεωνιδοπούλου, Αλέξης Πανσέληνος, Μάτα Παπανικολάου, Ιωάννα Σπηλιωτοπούλου και Βάσω Νικολοπούλου.

Και το βασικότερο: ο ζεστός και φιλόξενος χώρος του café Αμμωνιτες, η ευγένεια, η εγκαρδιότητα, τα νόστιμα εδέσματα και ο επαγγελματισμός των οργανωτών συνετέλεσαν τα μέγιστα στην επιτυχία της βραδιάς.

Δώσαμε ραντεβού σ’ ένα χρόνο στον ίδιο τόπο, για μια εκδήλωση με το ίδιο θέμα ακόμα πιο ολοκληρωμένη.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση: https://www.youtube.com/watch?v=qJjjLL1CTYs&t=1284s 

 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ (24-26/11/23)

 

Η φθινοπωρινή μας εκδρομή έγινε το τριήμερο 24-26 Νοεμβρίου. Επισκεφτήκαμε την πανέμορφη Λακωνία και περιηγηθήκαμε σε σπάνια μέρη που μας εξέπληξαν. Με ξεναγό τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου «Τουλίπα Γουλιμή» και φυσιοδίφη κ. Γιάννη Ψαρράκη, συμμετείχαμε σε μια 100 % Οικο-τουριστική εκδρομή. Περνώντας από τη Σπάρτη, πριν να φτάσουμε, ξεναγηθήκαμε στην αρχαία Ακρόπολη, από εκπρόσωπο της Εφορίας. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Camera Museum, όπου γνωρίσαμε την εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών, του 19ου και του 20ου αιώνα μέσα από την ιδιωτική συλλογή του Τάκη Αϊβαλή, που αριθμεί πάνω από 800 φωτογραφικές μηχανές, και κάποιες για αεροφωτογραφίες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, με την ζωντανή ξενάγηση της κας Φώτως Δεληγιάννη.
 
Φτάσαμε στο ωραίο ξενοδοχείο «Γαία Ελαία» όπου το βράδυ είχαμε μία προβολή-παρουσίαση του έργου του Συλλόγου «Τουλίπα Γουλιμή» αλλά και της βιοποικιλότητας της περιοχής από τον κ. Ψαρράκη και την κ. Μαρία Αρώνη. Ο Σύλλογος περιθάλπει άγρια ζώα και ενημερώνει τους κατοίκους και το ευρύτερο κοινό για την αξία της περιοχής τους.
 
Περπατήσαμε αρκετά χιλιόμετρα στην άμμο, στην περιοχή Παυλοπέτρι, κοντά στον υγρότοπο, με συνεχείς στάσεις και εναλλαγές του τοπίου και της βλάστησης. Αν είχε μπουνάτσα θα βλέπαμε και την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία του 3.000 π.Χ. Τώρα όμως είχε μεγαλοπρεπή κύματα και πολύ αέρα. Ωστόσο η ξενάγηση του κ. Ψαρράκη μας αποζημίωσε. Γυρίζοντας στη Νεάπολη επισκεφθήκαμε το Ναυτικό Μουσείο και αναχωρήσαμε για το Σπήλαιο Καστανιάς. Ο διάκοσμός του είναι πλουσιότατος και θεωρείται ένα από τα ωραιότερα των Βαλκανίων.
 
Το βράδυ στο ομαδικό μας δείπνο, εκτός από τη ζωντανή μουσική που είχαμε εξασφαλίσει, διακρίθηκαν στο τραγούδι και στο χορό αρκετά μέλη της παρέας μας που σκόρπισαν κέφι και γέλιο. Απαραίτητο κι αυτό ώστε να δεθούμε ακόμα περισσότερο. Μαγευτικό και άγριο το τοπίο στο απολιθωμένο δάσος από Φοίνικες στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Πολύ συχνά ανάμεσα στα πόδια μας πολλά απολιθωμένα κοχύλια, κυρίως χτένια και αγριολούλουδα όπως το κολχικό. Σε κάποια από τα «βαρελόδεντρα» όπως λένε οι ντόπιοι, τους απολιθωμένους κορμούς, το νερό επικοινωνεί υποθαλάσσια και πετάγεται σαν σιντριβάνι. Ο καιρός, λαμπερή λιακάδα με υπέροχα χρώματα στην μακία βλάστηση, στη θάλασσα και στον ουρανό. Τελευταία μας στάση στο επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο των Βατίκων σύγχρονο που λειτουργούσε σε συνεργασία με αυτό της Μονεμβασιάς. Τη Μονεμβασιά ατενίζαμε, και στο γεύμα πριν από το γυρισμό μας.
 
Χίλιες ευχαριστίες στον Γιάννη Ψαρράκη και στη Μαρία Αρώνη που χωρίς αυτούς η εκδρομή θα ήταν αδύνατη.
Περισσότερα θα διαβάσετε σε μελλοντικό τεύχος του περιοδικού μας.
 
 

ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΩΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ (14/11/23)

 

Η ομιλία της Τρίτης 14/11, της παραγωγού, ερευνήτριας, αρθρογράφου και συγγραφέως κ. Βάσως Κανελλοπούλου μας ενθουσίασε. Ξεκίνησε με μικρή αναφορά στην Παγκόσμια συνάντηση του Ρίο 1992 όπου έγιναν οι πρώτες βαρύγδουπες ανακοινώσεις. «…Να αλλάξουμε τον τρόπο της ανάπτυξης…». Πρώτη φορά εκεί τέθηκε η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης.
 
Παρακολουθήσαμε αποσπάσματα και σχόλια από ντοκιμαντέρ που γυρίστηκαν από την κρατική τηλεόραση τις δεκαετίες του ’80 και του ’90:
 
▪ Για τον Ποταμό Αώο του Γ. Κολώζη το σπουδαιότερο ποτάμι της Ευρώπης όπως είπε ο αφηγητής.
▪ Για την ωοτοκία της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο που οι ερευνητές πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολλή προφύλαξη τους επέτρεψαν να κινηματογραφήσουν ωοτοκία και μόνο με την υπόσχεση ότι θα παραχωρούσαν τις λήψεις σε όσους τις ζητούσαν ώστε να μην ενοχληθούν άλλα ζώα. Το απόσπασμα έκλεινε με την ερώτηση: ‘’Πώς θα είναι άραγε ο κόσμος μας το 2017?’’.
▪ Για τη Μαύρη Θάλασσα που από θάλασσα αφθονίας έγινε θάλασσα χωρίς ζωή.
▪ Για το ΕΚΠΑΖ σημερινή ΑΝΙΜΑ που περιέθαλπε τραυματισμένα άγρια ζώα, ιδίως πουλιά κα τα απελευθέρωνε. Μας εντυπωσίασε η «αναπνοή» της Τιτώς, είδος κουκουβάγιας, που εξηγεί τις δεισιδαιμονίες για τα στοιχειά στα χαλάσματα και συνδέεται με την εικόνα που έχουμε για τις ερινύες.
▪ Για την απόρριψη στη χωματερή απίστευτης ποσότητας πορτοκαλιών την εποχή της αλόγιστης χρήσης χημικών λιπασμάτων.
▪ Για τα Οικολογικά συνέδρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε ένα από τα οποία συμμετείχε και η Νίκη Γουλανδρή για τη σχέση θρησκείας και επιστήμης.
▪ Σε 2-3 σημεία είδαμε αποσπάσματα από προφητική συνέντευξη που είχε πάρει από τον τότε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Μιχάλη Δεκλερή συνδέοντας την οικονομία με την οικολογία.
 
Η νομοθεσία έχει το λάθος είπε ο κ. Δεκλερής που θεωρεί τα ρέματα οχετούς όμβριων υδάτων. Η άποψη ότι ‘’Κάθε γενιά θα λύσει τα δικά της προβλήματα’’ είναι ανήθικη. Η Βάσω Κανελλοπούλου, ως ο αφανής ήρωας πίσω από όλες αυτές τις εκπομπές/ντοκιμαντέρ έκλεισε την ομιλία της όπως άρχισε με τη φράση: «Στη φύση δεν υπάρχει τίποτα απομονωμένο». Σήμερα η Βάσω Κανελλοπούλου δραστηριοποιείται στο Δίκτυο Σιτώ https://sito.gr/ σχετικά με τη διατροφή, την υγεία και το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα με τη νέα γενιά των γενετικά τροποποιημένων σπόρων και με τον ρόλο που παίζουν στον κύκλο του διατροφικού μας πλέγματος.
 
 

ΘΕΑΤΡΟ «Ο άνθρωπος απ’το Παντόλσκ» (11/11/23)

 

To Σάββατο 11/11, παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Ο άνθρωπος απ’το Παντόλσκ», στο θέατρο Κιβωτός. Βγαίνοντας από την παράσταση, μείναμε προβληματισμένοι, και πιθανόν να το κουβεντιάσουμε στη διαδικτυακή συνάντηση της Παρασκευής. Έπειτα, προσφέραμε ένα baton sale, με κρασί στο πούλμαν της επιστροφής.
 
Παραθέτουμε το Σημείωμα του Σκηνοθέτη:
 
«…ο ήρωας του έργου φαντάζεται μία ιδανική ζωή στο μακρινό Άμστερνταμ, έτσι νομίζω ολόκληρες γενιές φαντάζονται μια καλύτερη ζωή κάπου αλλού. Έχει ”κάτι” αυτή η αβέβαιη και ρευστή ζωή στις μεγαλουπόλεις, κάτι κοινό. Σαν να υπάρχει ένα συλλογικό ψυχικό κούρδισμα σε κάποια μινόρε μελωδία. Ένας τέτοιος αντι-ήρωας είναι και ο Άνθρωπος απ΄το Παντόλσκ. Και σε μία ακόμα γκρίζα μέρα του, οδηγείται σε ένα συνηθισμένο αστυνομικό τμήμα χωρίς να έχει κάνει τίποτα. Κι έρχεται αντιμέτωπος με μία εκκεντρική διαδικασία, κάτι σαν ανάκριση, κάτι σαν συνεδρία σε ψυχολόγο, κάτι σαν άσκηση βελτίωσης της προσοχής. Μία νέας μορφής αναμόρφωση, που στόχο έχει την ψυχολογική ανάκαμψη των πολιτών. Να αγαπήσουν ξανά τη ζωή τους. Μία προσπάθεια των οργάνων καταστολής να καταναγκάσουν, μέσω της ψυχολογικής βίας, τον πολίτη σε ευτυχία. Μία καταναγκαστική ευτυχία. Ένα έργο γραμμένο το 2016, τρομακτικά προφητικό για τη Ρωσία του σήμερα, που πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο Κάφκα και ο Όργουελ και το φέρνει μέσα στις σύγχρονες καπιτιλιστικές εξουσίες, χρησιμοποιώντας την ικανότητά τους να αφομοιώνουν ό,τι αγνό εμφανίζεται και να το χειρίζονται προς όφελός τους κατά βούληση. Ένα αστυνομικό θρίλερ παραλόγου, με κωμικά στοιχεία για να γελάσουμε με τον τρόμο που μας περιβάλλει, μπας και μπορέσουμε να τον ξορκίσουμε. Ειδάλλως, όπως ο κεντρικός ήρωας του έργου, σύντομα και εμείς θα απαρνηθούμε τη λογική και θα αρχίσουμε να φωνάζουμε με πάθος όπως αυτός: ”Μ’ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ”».
 
Γιώργος Κουτλής, Οκτώβριος 2022
 
 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (20/10/23)

 

Την Παρασκευή 20/10 το βράδυ, ευτυχώς με ξάστερο ουρανό, επισκεφθήκαμε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ξεναγός μας η χαρισματική Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, παλιά φίλη και συνεργάτης του Σωματείου μας. Με σαφήνεια και περιεκτικό λόγο η κ. Μεταλληνού έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του Αστεροσκοπείου.

Θεμελιώθηκε το 1842 κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης ηλίου, παρουσία του βασιλιά Όθωνα, επισήμους, μουσική και κανονιοβολισμούς. Αν και τότε η Αθήνα με λίγες χιλιάδες κατοίκους δεν είχε ούτε νοσοκομείο, απέκτησε Αστεροσκοπείο με δωρεά του Γεωργίου Σίνα. Με σύμμαχο τον αττικό ουρανό, ένας από τους σημαντικότερους διευθυντές του Αστεροσκοπείου, ο Ιούλιος Σμιτ από το 1858 μέχρι το 1884, παρατηρώντας με το διοπτρικό τηλεσκόπιο, ζωγράφισε με το χέρι τον «Τοπογραφικό Χάρτης της Σελήνης» με 30.000 κρατήρες.

Καθώς μεγάλωνε η Αθήνα μεγάλωνε και η φωτορύπανση. Έτσι το τηλεσκόπιο παρατήρησης μεταφέρθηκε 15 χλμ. βόρεια στην Πεντέλη και σήμερα ακόμη μακρύτερα στον Χελμό. Είδαμε και πιστό αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων, μεγεθυμένο. Και τι δε μετρούσε αυτό το καταπληκτικό όργανο. Όλες τις αστρονομικές συντεταγμένες και προβλέψεις. Ανεβήκαμε και μέχρι το θόλο με το τηλεσκόπιο Βορίδη, απ’ όπου ένας-ένας είδαμε τον πλανήτη Κρόνο με τα «δαχτυλίδια» του και με έναν από τους δορυφόρους του.

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ATHENS SCIENCE FESTIVAL (12/10/23)

 

Στο Athens Science Festival, στη δράση που υλοποιήσαμε στις 12/10, συμμετείχαν 25 έφηβοι 15 ετών από το 14ο Γενικό Επαγγελματικό Λύκειο Αθήνας. Είχε τίτλο: «Μεταναστεύω, άρα ελπίζω» και ήταν μια συνοπτική παρουσίαση της Μουσειοβαλίτσας «Η Μετανάστευση των οργανισμών». Είναι περιττό να πούμε κάτι εμείς.

Παραθέτουμε τα σχόλια που έγραψαν οι δύο εκπαιδευτικοί που συνόδευαν τα παιδιά, Μαρία Χούσου, χημικός και Δημήτρης Γιανοιούτος, φυσικός: «Ουσιαστική παρουσίαση με επίκαιρο περιεχόμενο.

Παρουσιάστηκαν ευαίσθητα θέματα με εκπληκτικό τρόπο». Παραθέτουμε κάποια από τα σχόλια των μαθητών στο «τι έμαθα – τι αισθάνθηκα – τι μου έκανε εντύπωση»: «Μου έκανε εντύπωση το τρομερό Power Point», «Έμαθα πως η μετανάστευση υπάρχει ανάμεσα σε όλες τις μορφές ζωής» κ.α.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΠΕΠΕΛΑΣΗ (3/10/23)

 

Ένα δυναμικό ξεκίνημα για τις δραστηριότητές μας αυτής της περιόδου έγινε την Τρίτη 3/10 στους «Αμμωνίτες». Η αίθουσα ξεχείλισε αγάπη και ζεστά πρόσωπα. Καλεσμένη μας ήταν η κ. Μαριέττα Πεπελάση, συμβουλευτική ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας, ποιήτρια και ζωγράφος.

Αφορμή ήταν η κυκλοφορία της τελευταίας της συλλογής 22 διηγημάτων με τον τίτλο «Προσωπογραφίες». Όπως είπαν φίλοι και συγγενείς της Μ.Π. όλα τα βιβλία της τα διατρέχει η αγάπη και η αισιοδοξία. Η ίδια υπήρξε η τέλεια μάνα κι από το κοινό ακούστηκαν φωνές που είπαν: «και πεθερά», «και αδερφή», «και γιαγιά», «και μητριά». Οι πιο ουσιαστικές σχέσεις ξεκινούν από ένα τραύμα, είπε η Μ.Π. που πρέπει να μοιραζόμαστε, διαφορετικά γίνεται αρρώστια. Αν απόψε συνδεθούμε συναισθηματικά, η συνάντησή μας από κοινωνική εκδήλωση θα γίνει εμπειρία, και σ’ αυτή την αίθουσα υπάρχει πολλή αγάπη. Η μάνα στην οικογένεια είναι η ψυχή μας, ο πατέρας είναι η κοινωνικοποίησή μας.

Η ίδια μεγάλωσε αγαπώντας το αντρικό φύλο, πατέρα, αδερφό, συζύγους, γιους. Ασφαλώς ο άντρας είναι πολυγαμικό ον όπως και η γυναίκα. Τα πολλά διαζύγια που έχουμε σήμερα είναι επειδή οι άνθρωποι δεν συνδέονται ουσιαστικά και το bulling επειδή τα παιδιά δεν έχουν εισπράξει αγάπη από τους γονείς τους. Στην παρουσίαση συμμετείχε ο συγγραφέας Αλέξανδρος Ασωνίτης καθώς και πολλοί φίλοι και συγγενείς της Μ.Π. Πιο συγκινητικές ήταν οι αναφορές από τα εγγόνια της. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η ηθοποιός Γιάννα Κούσουλα.

 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΥΡΟ (8-11/6/23)

 

Η φετινή μας ανοιξιάτικη εκδρομή ήταν στην πανέμορφη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Μία εκδρομή πλούσια σε ονειρεμένες εικόνες, μοναδικά τοπία, αστείρευτες γνώσεις και πολυάριθμα συναισθήματα. Είχαμε την τύχη, να γνωρίσουμε τις ομορφιές της Σύρου εις βάθος, με τη συμβολή εξαίρετων ξεναγών.

Με τον κ. Χρήστο Κόλλια (υπεύθυνο του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Ερμούπολης), γνωρίσαμε την άγρια ομορφιά της Βόρειας Σύρου και κάναμε πεζοπορία στην τοποθεσία Αερόλιθος, περπατώντας μέρος από το μονοπάτι «πετρώματα κι αρώματα» όπως το κάνουν οι μαθητές. Ο κ. Αχιλλέας Δημητρόπουλος, πρώην υπεύθυνος του τμήματος Χερσαίας Ζωολογίας του Μουσείου μας και τώρα υπεύθυνος λειτουργίας του Βιομηχανικού Μουσείου, μας έδειξε τον τάφο του Θεόδωρου Έρχαρτν, φυσιοδίφη του 19ου αι. που ανακάλυψε ο ίδιος. Επίσης μας ξενάγησε στα σπάνια εκθέματα του βιομηχανικού Μουσείου και μας εισήγαγε στον υποθαλάσσιο κόσμο της Σύρου, στο μικρό αλλά πολύ καλοφτιαγμένο Ενυδρείο στο γραφικό Κίνι. Η γλυκύτατη κ. Βαλεντίνη Ποταμιάνου (δισέγγονη της Κυβέλης) μας μάγεψε όλους με την φιλοξενία της και την προσωπικότητά της.

Σε όλη τη διάρκεια παραμονής μας στο νησί, η εξαιρετική ξεναγός μας η κ. Ρένα Ξαγοράρη, με φανερή αγάπη για το νησί μας έδειξε το θέατρο, τις εκκλησίες τα αρχοντικά σπίτια της Ερμούπολης και τα κυκλαδίτικα της Άνω Σύρου με χαμόγελο και καλή διάθεση.

Το τελευταίο βράδυ επισκεφτήκαμε το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας (Hermoupolis Heritage) όπου γίναμε για λίγο εργάτριες για τις ανάγκες της συμμετοχικής ξενάγησης. Το δείπνο, προσαρμοσμένο επίσης στο κολατσιό των εργατριών, ως προς το σερβίρισμα, ήταν μια έκπληξη. Με τη ζωντανή μουσική, την όμορφη και αρκετά χορευτική παρέα μας απολαύσαμε μια ιδιαίτερη βραδιά. Από το ταξίδι μας επιστρέψαμε πλουσιότεροι σε συναισθήματα και εικόνες. Περισσότερα για την εκδρομή μας θα διαβάσετε στο επόμενο τεύχος που θα κυκλοφορήσει.

 

24ο ΟΥΖΑΚΙ (30/5/23)

 

Σαράντα τέσσερις εθελοντές κι ανάμεσά τους όλα τα μέλη του Δ.Σ. των Φίλων, δούλεψαν αφιλοκερδώς για να υλοποιηθούν οι δράσεις από Σεπτέμβρη 2022 μέχρι Ιούνιο 2023. Για 24η χρονιά λοιπόν τιμήσαμε τους εθελοντές με το καθιερωμένο «ουζάκι» στο café Αμμωνίτες μ’ ένα ποτήρι κρασί, και με ζωντανή μουσική από τους Δημήτρη Σαββαΐδη και Σπύρο Παγιάτη.

Ιδιαίτερη τιμή δόθηκε στην προηγούμενη Πρόεδρο κ. Λουκία Τριβόλη, που αποχώρησε αθόρυβα πριν από 2 χρόνια μετά από σημαντικότατο έργο. Εκτός από τις κάρτες-ενθύμιο που προσφέρθηκαν σε κάθε εθελοντή, για την κ. Τριβόλη ιδιαίτερα είχε ετοιμαστεί προβολή-αφιέρωμα στην προσωπικότητα και το έργο της από τη σημερινή πρόεδρο. Επίσης μ’ ένα κουίζ προσπαθήσαμε να μαντέψουμε τους «δημιουργούς» των κειμένων που αφιέρωσαν στη Λουκία μέλη των Φίλων.

Ένα απ’ αυτά έλεγε:
– Η πρόσχαρη-ανοιχτόκαρδη φίλη
– Απλώνει φτερούγες και σε αγκαλιάζει, δε καλωσορίζει στην ομάδα
– Η οργανωτική, πρακτική και ταυτόχρονα ήρεμη δύναμη
– Το άγχος της το μεταμορφώνει σε δημιουργία
– Επικοινωνιακή, ενημερώνει με ευγένεια τους ενδιαφερόμενους για τα βιβλία στο Παζάρι του Μουσείου και χαίρεται διπλά όταν κάποιος αγοράσει μια εξαιρετική έκδοση
– Η Λουκία είναι μια έφηβη (στη μορφή και στο μυαλό) γιαγιά. Αυτή είναι η φίλη μου η Λουκία. Νιώθω τυχερή που σε γνώρισα και διδάχτηκα από σένα. Όχι μόνο για τα βιβλία αλλά και άλλα πιο ουσιαστικά θέματα.

Λουκία, σου εύχομαι να είσαι πάντα γερή και φωτεινή. Η βραδιά έκλεισε με τραγούδι και χορό χάρις στο κέφι που σκόρπισαν οι μουσικοί και η εκκολαπτόμενη τραγουδίστρια (κρυφό ταλέντο)… Και του χρόνου!

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ”ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ” (13/5/2023)

 

Το Σάββατο 13 Μαΐου, εμείς οι Φίλοι, μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα του Μουσείου, γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων. Με πολλή χαρά και προετοιμασία ετοιμάσαμε δύο ώρες δράσης με ενδιαφέρον και ποικιλία.

Θέμα: Το ΕΔΑΦΟΣ στηρίζει τη ΖΩΗ. Έγινε προβολή 10 λεπτών για το έδαφος, τις λειτουργίες και τη χρησιμότητά του, 4 εργαστήρια για τον κύκλο ζωής του Τζίτζικα, τη σύσταση του εδάφους, την περιεκτικότητα του compost σε γαιοσκώληκες και την παρατήρηση οργανισμών σε ψηφιακό μικροσκόπιο.

Συμπέρασμα: Η Γη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας, όχι όμως την απληστία μας. Συμμετείχαν με προσοχή, ενδιαφέρον και ερωτήσεις 25 άτομα, μικροί και μεγάλοι που έφυγαν παίρνοντας το τεύχος-αφίσα για το έδαφος κι ένα χάρτινο γλαστράκι με σπόρους για να τους φυτέψουν και να μας στείλουν φωτογραφίες.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΕΤΑ (9/5/23)

 

Μια ξεχωριστή βραδιά ζήσαμε στις 9/5 στο Κέντρο ΓΑΙΑ με την παρουσίαση του βιβλίου «Συμβιωτική Περιπέτεια» από τον συγγραφέα Γιάννη Μανέτα.

Όπως μας είπε οι παλαιολιθικές κοινωνίες ανθρώπων φαίνεται να ήταν περισσότερο «πολιτισμένες» από τις σημερινές, σε ότι αφορά την αλληλεγγύη, τη σεμνότητα, την ισοκατανομή των αγαθών, την ανιδιοτέλεια, τη συνεργασία, την απόδοση δικαιοσύνης κ.ά. Υπήρχε σύστημα δικαιοσύνης με διαβαθμίσεις: α) γελοιοποίηση β) απομόνωση γ) εξορία δ) θάνατος. Τη θανατική ποινή εκτελούσε πρόσωπο της οικογένειας του καταδικασμένου για να αποφεύγεται η βεντέτα. Όπως αποδεικνύουν μακροχρόνιες μελέτες ερευνητών, ο άνθρωπος δεν είναι ζώο βίαιο. Από την εποχή που εμφανίστηκε η γεωργία και η κτηνοτροφία, οι άνθρωποι δούλευαν περισσότερες ώρες, αρρώσταιναν περισσότερο, έγιναν κοντύτεροι και ζούσαν λιγότερα χρόνια.

Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ακούσαμε και συζητήσαμε στο Café Αμμωνίτες στην τελευταία μας απογευματινή συνάντηση-βιβλιοπαρουσίαση για τη φετινή σεζόν. Ευχαριστούμε θερμά τον καθηγητή κ. Γιάννη Μανέτα για την πρωτότυπη και συναρπαστική ομιλία του.

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ (6/5/23)

 

Το Σάββατο 6 Μαΐου επισκεφτήκαμε το πανέμορφο χωριό των Καρυών στους πρόποδες του Πάρνωνα, στη Λακωνία. Αφορμή για τη μονοήμερη αυτή εκδρομή μας ήταν «Το Μονοπάτι του Χωριού», το οποίο είναι αφιερωμένο στον Χρήστου Δρακόπουλο (1962-2021). Η σύζυγός του, κ. Όλγα Δρετάκη (Δρ. Βιολογίας – Μέλος του Δ.Σ. των Φίλων), ανέλαβε όλη την διοργάνωση αυτής της όμορφης εκδρομής και πραγματικά όλοι έμειναν πολύ ευχαριστημένοι.

Το όνομα του χωριού, προέρχεται από τις πολλές καρυδιές της περιοχής και οι όμορφες χωριατοπούλες ήταν βέβαια Καρυάτιδες. Οδηγός μας στο «Μονοπάτι του Νερού», ήταν ο συγγραφέας ταξιδιωτικών οδηγών και χαρτογράφος, κ. Στέφανος Ψημένος, με βοηθούς τις αδελφές Δήμητρα και Αλίκη Δρακοπούλου, κόρες του Χρήστου και της Όλγας, καθώς και τον Βαγγέλη Ψημένο, γιο του Στέφανου. Απαραίτητη η νεολαία για την πλειοψηφία των περιπατητών της ηλικίας μας. Στην πεζοπορία θαυμάσαμε την ποικιλία και τις ομορφιές της ανοιξιάτικης βλάστησης στα 1000 μ. υψόμετρο, με θαυμάσιο καιρό.

Επισκεφτήκαμε επίσης το μνημείο των Καρυάτιδων, το Ναό της Παναγίας με τα εντυπωσιακά υπεραιωνόβια πλατάνια του Μενελάου. Στη γραφική κάτω πλατεία, απολαύσαμε ένα θαυμάσιο γεύμα, στην ταβέρνα «ο Πλάτανος» με τυρόπιτα, σαλάτες, κρέατα κ.ά. όλα δικής τους παραγωγής. Τα εδέσματα, το περιβάλλον και η περιποίηση ήταν άψογα. Η εκδρομή αυτή μας γέμισε όμορφες εικόνες και την υπόσχεση να ξαναπάμε. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα, την Όλγα Δρετάκη, τον Στέφανο Ψημένο και τη σύζυγό του Νικολέτα Τασούλα, όλους τους βοηθούς του καθώς και τους υπόλοιπους που βοήθησαν στη διοργάνωση αυτής της ωραίας εκδρομής.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (4/4/23)

 

Στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεων των Φίλων, την περασμένη Τρίτη, 4/4 έγινε η παρουσίαση του 8ου βιβλίου της Μάτας Παπανικολάου «Πρωινή Καληνύχτα». Όπως μας είπε η συγγραφέας, που ζει στη Χαλκίδα, αφορμή για τη συγγραφή του υπήρξαν τα αρνητικά σχόλια που ακούει από τους γύρω της για την Αθήνα. Η Μάτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και μάλιστα στο κέντρο. Την Αθήνα υπερασπίζεται, υπεραγαπά και θέλει να την αγαπήσουν και όσοι ακόμη αντιστέκονται.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι: Ιωάννα Σπηλιωτοπούλου (φιλόλογος), Ελένη Γερασιμίδου (ηθοποιός) και Μαρία Κοντού (ερασιτέχνης ηθοποιός). Τη συζήτηση συντόνισε ο Τηλέμαχος Ζήκος (πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Χαλκιδαίων – Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κανήθου). Εκτός από τα μέλη των Φίλων και τους φίλους τους, παρούσες στο κοινό ήταν και πολλές, συμμαθήτριες της Μάτας, από το ιστορικό σχολείο «Εκπαιδευτήρια Μίνα Αηδονοπούλου». Τα έξοδα της βραδιάς είχε αναλάβει η συγγραφέας. Της ευχόμαστε κι αυτό το βιβλίο της να είναι καλοτάξιδο!

 

24ο ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ (1-2/4/23)

 

Το Σαββατοκύριακο 1-2 Απριλίου πραγματοποιήθηκε το 24ο Πασχαλινό Παζάρι στο αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ. Φέτος φιλοξενήσαμε και 10 εξωτερικούς συνεργάτες, με είδη, που όμως ακούσαμε από τους επισκέπτες, ήταν άριστης αισθητικής. Υπήρχαν ακόμα ελληνικά και τροπικά φυτά, λαμπάδες, πλούσια βιβλιαγορά, λευκώματα, βινύλια, CD και DVD, το “Μικρό Μοναστηράκι” με τεράστια ποικιλία και ξεχωριστά αντικείμενα και βέβαια το κυλικείο μας με τη σπεσιαλιτέ, της καθεμιάς μας.

Φέτος, το διακοσμητικό στοιχείο του παζαριού ήταν ο Ασπροπάρης, είδος γύπα και το περισσότερο απειλούμενο πουλί της Ευρώπης. Μ’αυτή την ευκαιρία προσφέραμε έναν πάγκο στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, απ’όπου ενημέρωνε το κοινό και διέθετε το υλικό της. Την Κυριακή 2/4 η Ομάδα Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ όπως πάντα με πρωτοτυπία και συμμετοχικότητα, παρουσίασε το παραμύθι “Είπε ο Κήπος” της Αργυρώς Πιπίνη, εκδ. Πατάκη. Τα έσοδα του δρώμενου ενίσχυσαν το ταμείο του παζαριού.

Για άλλη μία χρονιά, είμαστε περήφανοι που τα καταφέραμε και το χαρήκαμε. Αυτή τη δράση μόνο όποιος την έχει δει «από μέσα» και στην προετοιμασία και στο μάζεμά της, μπορεί να καταλάβει το μέγεθός της. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους γενναίους εθελοντές-μέλη μας και τους εξωτερικούς συνεργάτες για τη συμμετοχή. Ελπίζουμε του χρόνου να είμαστε ακόμα περισσότεροι!

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΕΛΩΝ (18/3/23)

 

Το Σάββατο 18 Μαρτίου επισκεφτήκαμε το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του «ΑΡΧΕΛΩΝ» στη Γλυφάδα. Το group μας αποτελούσαν 28 άτομα, μαζί είχαμε και 6 μικρούς φίλους. Φτάνοντας στον προορισμό μας, την ξενάγησή μας, ανέλαβε η κ. Άννα Καρατσώρη (Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης Κοινού). Ακούσαμε ορισμένα εισαγωγικά στοιχεία για τον «ΑΡΧΕΛΩΝ» και ξεκινήσαμε ευθύς αμέσως την περιήγησή μας στο χώρο.

Περπατήσαμε στα βαγόνια, είδαμε τις τραυματισμένες χελώνες και ενημερωθήκαμε αναλυτικά για τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Δύο εθελόντριες, η Τζοάν Στουρνάρα και η Μαρίν Ντιβάϊ, μας συστήθηκαν και μας πληροφόρησαν για τις δραστηριότητες που έχουν στο Κέντρο. Στη συνέχεια, η κ. Όλγα Δρετάκη (Δρ. Βιολογίας – Μέλος Δ.Σ. Φίλων) μας περιέγραψε στιγμιότυπα από τη δράση και τη ζωή των εθελοντών στο πεδίο.

Τέλος, παρακολουθήσαμε ενημερωτικά video από την απελευθέρωση χελώνας και τη δουλειά στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Λόγω της συνάφειας των δύο φορέων μας, πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά και μόνο για τους Φίλους του ΜΓΦΙ, ξενάγηση σε χώρους που δεν είναι επισκέψιμοι για το ευρύ κοινό (χειρουργείο, παρασκευαστήριο τροφής, μονάδα εντατικής θεραπείας κ.ά.).

Φεύγοντας από αυτήν την περιήγηση, θαυμάσαμε το σπουδαίο και μακροχρόνιο έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ και τη δουλειά που γίνεται στο Κέντρο Διάσωσης με σεμνότητα και λιτότητα, αλλά πάνω απ’ όλα σεβασμό για τη ζωή στον πλανήτη μας. Ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας με ελαφρύ γεύμα στο “Bonnie & Clyde” στην Αργυρούπολη, με νόστιμα και πρωτότυπα εδέσματα. Ευχαριστούμε τα στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη φιλοξενία.

 

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΦΙΛΩΝ (7/3/23)

 

Την Τρίτη 7 Μαρτίου στις 18:30, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών. Αφού ακούσαμε τον απολογισμό των δράσεων και τον οικονομικό απολογισμό για το έτος 2022 από μέλη του Δ.Σ. των Φίλων, στη συνέχεια ενημερωθήκαμε για τις δραστηριότητες του Μουσείου, από την πρόεδρο, κ.Φαλή Βογιατζάκη. Μετά το τέλος της συνέλευσης ακολούθησαν οι ομιλίες:

– «Μια φορά κι έναν καιρό στο Μουσείο»
από την Πρόεδρο των Φίλων κ. Άννα Κρεμέζη-Μαργαριτούλη

– «Άγγελος Γουλανδρής ο Εικαστικός και ο Στοχαστής»
από την Πρόεδρο του Μουσείου κ. Φαλή Βογιατζάκη – Αποσπάσματα κειμένων του Άγγελου Γουλανδρή θα διαβάσει η κ. Ματίνα Θεοδώρου. Η κ. Βάσω Κούσουλα θα σχολιάσει εικόνες από έργα και εκθέσεις του.

 

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟ (19/2/23)

 

Στις 19/2/23 ξεναγηθήκαμε, μία ομάδα 26 ατόμων από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Νίκο Βατόπουλο. Με κεντρικό άξονα τη Φωκίωνος Νέγρη από το ύψος της I. Δροσοπούλου, ξεκινήσαμε την περιήγησή μας προς την καρδιά της Κυψέλης.

Περπατώντας στα στενά της περιοχής, μάθαμε να ξεχωρίζουμε κάποια αισθητικά και αρχιτεκτονικά ρεύματα ανάλογα με τις εποχές, τις στρογγυλεμένες γωνίες των κτηρίων στα σταυροδρόμια, τις πολυτελείς εισόδους με τα μάρμαρα, που δεν τσιγκουνεύονταν τα τετραγωνικά, τις ωραίες σιδεριές στις πόρτες και πολλά άλλα. Θαυμάσαμε τα ψηλά και υγιή πλατάνια στον πεζόδρομο που, όπως μάθαμε, ποτίζονται ωραιότατα από τα υπόγεια νερά του ρέματος που κάποτε έρεε επιφανειακά και τώρα ρέει κάτω από τη Φ. Νέγρη.

Καταλήξαμε στη Δημοτική Αγορά και στην Πλατεία του Αγίου Γεωργίου και ολοκληρώσαμε τον περίπατό μας, σε τοπικό μεζεδοπωλείο μετά … μουσικής. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τον κ. Νίκο Βατόπουλο, που μας οδήγησε να δούμε με μια πιο «ψαγμένη» ματιά γειτονιές και κατοικίες της Κυψέλης που διαφορετικά θα περνούσαν απαρατήρητες.

 

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ”ΕΝΔΥΜΑ ΨΥΧΗΣ” – ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ (14/2/23)

 

Την Τρίτη 14/2 ξεναγηθήκαμε στην έκθεση

Ένδυμα Ψυχής” στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον ίδιο τον φωτογράφο,

τον Βαγγέλη Κυρίτση.

 

 

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ”ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ” (30/1/23)

 

Την Δευτέρα 30/1 μία μεγάλη ομάδα ατόμων ξεναγήθηκε

στην νέα μόνιμη έκθεση του Μουσείου μας

Κλιματική Αλλαγή και Εμείς” του Κέντρου ΓΑΙΑ,

από την Ναυσικά Παπαβλασοπούλου

και τη Δανάη Μπίσυλλα.

 

 

ΒΡΑΔΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ (23/1/23)

 

Όταν είπαμε ότι η Βασιλόπιτα θα έχει εκπλήξεις, δεν είχαμε φανταστεί, τέτοια ποικιλία εκπλήξεων. Στη ζεστή αίθουσα «Αμμωνίτες» του Κέντρου ΓΑΙΑ, καλωσορίσαμε τη νέα χρονιά με την κοπή της βασιλόπιτας των Φίλων.

Είχαμε ωραιότατους μεζέδες, παιχνίδι-κουίζ, μουσική, χορό και τραγούδι. Οι σημαντικότερες εκπλήξεις προέκυψαν από τους κεφάτους συμμετέχοντες. Αυτές είναι και οι ωραιότερες.

Ευχαριστούμε όλους που συνέβαλαν και ιδιαίτερα τον Δημήτρη Σαββαΐδη που μας συνεπήρε με το μπουζούκι του. Κάποιος είπε: «Κέφι, χορός, ανάταση ψυχής και με σωστά οικολογικά μηνύματα…».

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ”ΙΝΚ” ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ (15/1/23)

 

Στις 15/1/23 παρακολουθήσαμε

στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

τον καθηλωτικό Δημήτρη Παπαϊωάννου

στην παράσταση “ΙΝΚ” που

για πρώτη φορά συμμετείχε και ο ίδιος επί σκηνής.

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (5/12/22)

 

Στη μηνιαία συνάντηση των Φίλων του ΜΓΦΙ, στις 5/12/22, «έπεσε μεγάλο γέλιο», όπως είπαν οι περισσότεροι. Καλεσμένη μας ήταν η γνωστή σε όλους Καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Μαρία Ευθυμίου. Συμμετείχαν περίπου 90 άτομα για τα οποία είχε κρατηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Με γλαφυρότητα, παραστατικότητα και αρκετή δόση αυτοσαρκασμού, μας μίλησε για την αγάπη που έχει για την πεζοπορία και την ορειβασία.

Περίπου 50 χρόνια τώρα, από τα 17 της, με κέντρισμα τότε το ενδιαφέρον της για ένα παλληκάρι, έχει ανέβει στον Όλυμπο και στην ψηλότερη κορυφή, τον Μύτικα, αλλά και σε όλα σχεδόν τα ελληνικά βουνά και σε βουνά της Ισλανδίας. Θεωρεί τον Όλυμπο μεγαλείο. Ξεχωρίζει τον Ταΰγετο και τον Σμόλικα. Σ’ένα ταξίδι στο Βόρειο Πόλο, παραλίγο να συναντήσει τρεις Έλληνες σεφ σε τοπικά εστιατόρια. Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και τα μονοπάτια μέσα σε φαράγγια, όπως το Φαράγγι της Ρούμελης «Πάντα Βρέχει» με τα μικρά δεκάδες ουράνια τόξα που σχηματίζονται από τις σταγόνες του νερού.

Επίσης το φαράγγι της Νέδα στην Αρκαδία αλλά και στα Κύθηρα, όπου είχε «μοιραία» συνάντηση, εν αδαμιαία περιβολή, με τα ΚΑΠΗ Ηρακλείου Κρήτης. Τόνισε πως δεν ήταν λίγες οι φορές που κινδύνεψε, είτε λόγω δύσβατων μονοπατιών, είτε λόγω συνθηκών διαβίωσης. Παρόλα αυτά, προτιμάει να ταξιδεύει μόνη της. Όλα τα πιο πάνω μέσα από προσωπικές αφηγήσεις με άφθονο χιούμορ.

Ευχαριστούμε την κ. Ευθυμίου για την απολαυστική βραδιά και την καθηλωτική ομιλία. Ευχαριστούμε και τον κ. Ξενοφώντα Μπίκο για το φωτογραφικό υλικό και τα μέλη που δούλεψαν για την υλοποίηση της εκδήλωσης και βέβαια όλους εσάς που μας τιμήσατε και πάλι με την παρουσίας σας.

 

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ (18-27/11/22)

 

Από τις 18- 27 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο MELODRAKMA, ταξιδέψαμε στην Αίγυπτο.

Το Κάιρο με τις πυραμίδες, την Σφίγγα, το Αρχαιολογικό του Μουσείο, την αγορά του Αλ Χαλίλι και τους περιστρεφόμενους δερβίσηδες μας γοήτευσε.

Η κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο στο Λούξορ και Καρνάκ, στους βασιλικούς τάφους, στο Φράγμα του Ασουάν ήταν ένα ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία.

Επιστρέψαμε μαγεμένοι.

(Φωτογραφία: από εκδρομή των Φίλων στην Αίγυπτο το 2009)

 

 

ΘΕΑΤΡΟ: ”ΑΙ ΓΕΝΕΑΙ ΠΑΣΑΙ…ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ!” (10/11/22)

 

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση «Αι γενεαί πάσαι…. Νικηταράς!»

του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου, που ανέβηκε αποκλειστικά για τους Φίλους του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Galerie των Δημιουργών στην Κηφισιά.

Σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, μουσική του Ραφαήλ Πιλαρινού και σε εξαιρετικές ερμηνείες του Χρίστου Γεωργίου και της Σάρα Τερζή.

Στην παράσταση παρευρέθηκε και ο ίδιος ο συγγραφέας και ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΗΜΗ ΠΥΡΟΥΝΑΚΗ (8/11/22)

 

Την Τρίτη 8/11, στη μηνιαία συνάντηση των Φίλων του ΜΓΦΙ καλεσμένος μας ήταν ο Κλήμης Πυρουνάκης, εκπαιδευτικός, εμψυχωτής και συντονιστής επί 4 χρόνια του σχολείου 2ης ευκαιρίας στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών.

Σήμερα συντονίζει τη νεοσύστατη ΑΜΚΕ «Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών» με έδρα σε κατάστημα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα τον ομιλητή, τόσο για τον άμεσο και σαφή λόγο του, όσο και για το συγκλονιστικό περιεχόμενο της ομιλίας του.

ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι αλλά πόσοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν αυτά που μας λέτε;
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ήταν: Όταν σε μια ομάδα δασκάλων π.χ. υπάρχει ένας που πρωτοτυπεί και κάνει σπουδαία πράγματα, παρασύρει και τους άλλους κι όλοι μαζί μεγαλουργούν.

 

 ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ (28-30/10/22)

 

H τριήμερη εκδρομή μας στο ιστορικό Μεσολόγγι (28-30 Οκτωβρίου) μας άφησε όμορφες αναμνήσεις και μας χάρισε πληθώρα άγνωστων πληροφοριών.

Περιηγηθήκαμε ανάμεσα στους αιωνόβιους φράξους και επισκεφτήκαμε την περιοχή στο Δέλτα του Αχελώου και το μαγικό Αιτωλικό. Θαυμάσαμε το Μουσείο Χαρακτικής της «Βάσως Κατράκη», τον Κήπο των Ηρώων, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος», τα πατρογονικά σπίτια του Χαριλάου Τρικούπη και του Κωστή Παλαμά και το Μουσείο Αλατιού. Είδαμε και τη διαδικασία παραγωγής του αυγοτάραχου και το γευθήκαμε.

Μεγάλη έκπληξη ωστόσο, αποτέλεσε η παραθαλάσσια ακαρνανική πόλη των Οινιάδων. Την τελευταία μέρα, κάναμε βαρκάδα στην Τουρλίδα, με παραδοσιακό καΐκι έως το νησάκι του Βασιλαδίου-Αγ. Σώστη και γευματίσαμε σε πελάδες, τα παραδοσιακά σπίτια πάνω σε πασσάλους, ακούγοντας μελωδίες από τοπικούς μουσικούς.

Από παλιούς και καινούριους Φίλους, ακούσαμε μόνο θετικά σχόλια, για το πρόγραμμα, τους ξεναγούς (Γιώργο Αποστολάκο και κ. Γιάννη Ρουσόπουλο) και το φιλικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσά μας. Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες για την όμορφη παρέα που κάναμε. Ευχαριστούμε θερμά και τον κ. Λουκά Συρίγο που μας συνόδευσε σε αυτή την τελευταία εκδρομή του γραφείου του.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΝΤΑΡΑ (4/10/22)

 

Ο πρώτος κύκλος των ομιλιών-συζητήσεων, ξεκίνησε δυναμικά την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, με φιλοξενούμενο τον φιλόλογο κ. Θοδωρή Κοντάρα. Περίπου 80 άτομα, μέλη και μη μέλη, έμειναν προσηλωμένοι καθόλη τη διάρκεια της ομιλίας, ακούγοντας τον καθηλωτικό κ. Κοντάρα να απαριθμεί τα οφέλη της Ελλάδας μετά από την εγκατάσταση των προσφύγων του 1922.

Η ζωή μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, επηρεάστηκε σημαντικά και διαμόρφωσε τη νέα Ελλάδα. Η συμβολή των Μικρασιατών και Θρακιωτών προσφύγων ήταν σημαίνουσα για την κοινωνία, την οικονομία, τις τέχνες, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Έμφαση δόθηκε στις δυσκολίες και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες κατά την άφιξή τους στη χώρα μας, κάτι που βλέπουμε και σήμερα. Τους πρόσφυγες κανείς δεν τους θέλει επεσήμανε ο ομιλητής.

Ευχαριστούμε τον ομιλητή κ.Κοντάρα, τα μέλη του Δ.Σ. που πρόσφεραν εδέσματα για το κυλικείο και όλους τους συμμετέχοντες.

 

ΟΥΖΑΚΙ (7/6/22)

 

Χθες βράδυ ολοκληρώσαμε και επίσημα τις δράσεις αυτής της περιόδου, με το καθιερωμένο «Ουζάκι» στον ατμοσφαιρικό κήπο του Μουσείου μας. Με την πολύ ζεστή συντροφιά των μελών μας, ταξιδέψαμε μέχρι τη Λατινική Αμερική με μελωδίες από Brazilian Jazz και όχι μόνο, σε συνδυασμό με μεξικάνικα εδέσματα και ποτά.

Η βραδιά, όπως κάθε χρόνο, ήταν και πάλι αφιερωμένη στους εθελοντές μας, που δούλεψαν και φέτος πολύ σκληρά. Δώσαμε στον καθένα την προσωπική του ευχαριστήρια κάρτα. Δεν έλειψε βέβαια και το quiz με δώρα για τις σωστές απαντήσεις, εμπνευσμένο κι αυτό από την Λατινική Αμερική.

Η βραδιά έκλεισε με και μία τούρτα έκπληξη… Καθοριστική για το λατινοαμερικάνικο κλίμα ήταν η συμμετοχή του συγκροτήματος Bate Coxa Trio και η μελωδική φωνή της Martha Moreleon.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την υλοποίηση της βραδιάς τα μέλη του Δ.Σ. Όλγα Δρετάκη, και Ειρήνη Ζαχαροδήμου καθώς και το catering «Δειπνοσοφιστήριον» για την παραχώρηση του εξοπλισμού.

 

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΕΑ (29-31/5/22)

 

Η τριήμερη εκδρομή μας στην Κέα (29-31 Μαΐου), μας γέμισε θαλασσινές και βουνίσιες εικόνες και ανοιξιάτικες μυρωδιές. Επισκεφτήκαμε τα αξιοθέατα του νησιού (Λέων της Κέας, Παλαιό Δημαρχείο, Αρχαιολογικό Μουσείο, Φάρος Αγίου Νικολάου, Αρχαιολογικός χώρος της Καρθαίας, Παναγία Καστριανή), περιηγηθήκαμε σε μονοπάτια και όμορφες παραλίες και αγοράσαμε τοπικά προϊόντα.

Την τελευταία μέρα, η εικοσαμελής ομάδα μας, φιλοξενήθηκε στο «Κτήμα της Φροσούλας», όπου η κ.Αγλαΐα Κρεμέζη και ο κ.Κώστας Μωραΐτης μας ξενάγησαν στο κτήμα τους και μας προσέφεραν πλούσιο και πρωτότυπο γεύμα, σε συνδυασμό με μάθημα μαγειρικής. Ανάμεσα στα εδέσματα και λαβράκι ψημένο σε φύλλα συκιάς δεν έλειψε βέβαια και η μουσικό-χορευτική βραδιά, με ζωντανή μουσική (λαούτο και βιολί) που έπαιξε ειδικά για μας. Στον κύκλο αξιολόγησης της εκδρομής που συνηθίζουμε να κάνουμε, ακούσαμε μόνο θετικά σχόλια.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες για την ωραία παρέα που κάναμε. Η ιστορία και η ομορφιά του νησιού, η εξαιρετική ξενάγηση από τον Κώστα Μωραΐτη και τον Παπα-Λευτέρη, το γεύμα-μάθημα από την Αγλαΐα Κρεμέζη παράλληλα με την πολύ καλή διάθεση και την παρέα που χτίστηκε, είναι ο απόηχος αυτής της εκδρομής.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΑΝΑ ΣΑΚΕΛΛΙΟΥ (3/5/22)

 

Στίχοι της Γης του Γκάρυ Σνάιντερ

Ανοιχτή για να συνεχίσεις να κοιτάς
Ευρύχωρη για να συνεχίσεις να κινείσαι
Στεγνή για να σε κρατήσει αγνό
Αγκαθωτή για να σε σκληραγωγήσει
Πράσινη για να συνεχίσεις να ζεις
Ηλικιωμένη για να σου χαρίζει όνειρα.

«Βουνά και ποτάμια δίχως τέλος», 1996
Μετάφραση: Λιάνα Σακελλίου

Μια ξεχωριστή βραδιά ζήσαμε στους «Αμμωνίτες» την Τρίτη 3/5 χάρις στην καθηγήτρια και ποιήτρια, Λιάνα Σακελλίου που μας παρουσίασε τον ποιητή και ανθρωπολόγο Γκάρι Σνάιντερ. Ακούσαμε τα λόγια του για τους Δελφούς και την Ακρόπολη. Μάθαμε και τον θαυμασμό του για τη φιλοσοφία και τη ζωή των Ινδιάνων της Αμερικής. Της Αμερικής που για κάποιους Ινδιάνους είναι το νησί της χελώνας… Ένα συμπέρασμα: «Μόνο του τίποτα δεν έχει αξία, όλα είναι αλληλένδετα». Ευχαριστούμε θερμά την κ. Σακελλίου κι ελπίζουμε και σε μελλοντικές συνεργασίες μαζί της.

 

23ο ΠΑΖΑΡΙ (9-10/4/22)

 

Μετά από 2 χρόνια απουσίας…επιστρέψαμε δυναμικά και πραγματοποιήσαμε το 23ο Πασχαλινό ΠΑΖΑΡΙ, το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Απριλίου στο Κέντρο ΓΑΙΑ.

Δουλέψαμε όλες μαζί με πολύ χαρά και ανυπομονησία για να ξαναζωντανέψουμε παλιές και όμορφες μνήμες.

Το φετινό μας Παζάρι περιείχε φυτά της ελληνικής γης, λαμπάδες, μία μεγάλη ποικιλία από παλιά και καινούρια βιβλία, λευκώματα, CD, DVD, βινύλια και το γνωστό μας «Μικρό Μοναστηράκι».

Παράλληλα, κληρώθηκαν πολύ πλούσια δώρα σε λαχνό (όπως φιλοξενία στη Σίφνο, γεύμα στη Σπονδή κ.α.). Την τελευταία πινελιά έδωσαν οι σπεσιαλιτέ των κυριών στο κυλικείο μας.

Την Κυριακή 10 Απριλίου, η Ομάδα Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ παρουσίασε το παιδικό δρώμενο «Ήρθαν τα Χελιδόνια» για τους μικρούς μας φίλους.

Ευχαριστούμε ολόθερμα όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση όλων των παραπάνω, την Ομάδα Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ και όλους τους χορηγούς που μας πρόσφεραν υπηρεσίες και δώρα.

 

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟ (3/4/22)

 

Όπως στο παραμύθι, ο βάτραχος για να γίνει πριγκιπόπουλο πρέπει να τον αγαπήσει η βασιλοπούλα, έτσι και η Αθήνα μας για να γίνει αξιολάτρευτη πρέπει να την αγαπήσουμε … Πώς θα γίνει αυτό; Με ξεναγήσεις σαν την χθεσινή (3/4/22) που απολαύσαμε από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο.

Περπατήσαμε από την Πλατεία Συντάγματος μέσω της Πανεπιστημίου ως την Ομόνοια και επιστρέψαμε πάλι στο σύνταγμα μέσω της Σταδίου. Άπειρες οι πληροφορίες η μια πιο ενδιαφέρουσα από την άλλη.

Να λίγες που συγκράτησα:
▫ Από τη σκάλα του Πανεπιστημίου θα έπρεπε να βλέπαμε το Μοναστηράκι και τον Κεραμεικό, αν δεν χτίζονταν τα κτήρια πίσω από την Κλαυθμώνος.
▫ Με τα νερά που υπάρχουν στο υπέδαφος της Αθήνας ευδοκιμούν ωραιότατα οι νεραντζιές και οι ελιές, δέντρα που δεν ήξεραν οι Βαυαροί, αλλά ακόμη και πλατάνια.
▫ Τα Χαυτεία από το μπακάλικο του Χαύτα και το «οικόπεδο» του πρώην «Κατράντζου», 42 χρόνια σε εκκρεμότητα.
▫ Τόπος κατοικιών ήταν περισσότερο το Σύνταγμα, ενώ η Ομόνοια είχε πολλά ξενοδοχεία.
▫ Στην Πλατεία Κοτζιά είδαμε την αναμνηστική πλάκα για την Αντίσταση που προέβαλαν στους Ναζί στις 10 Απριλίου του 1942 οι υπάλληλοι του Τ.Τ.Τ. (Ταχυδρομείο-Τηλεφωνείο-Τηλεγραφείο).
▫ Το σπίτι όπου έμεινε αρχικά η Αμαλία και περιγράφει στις επιστολές προς τον πατέρα της στεγάζει σήμερα το Μουσείο της πόλης των Αθηνών.
▫ Τέλος τον εκδοτικό οίκο ΙΚΑΡΟΣ, από το 1941 και ποιος άνθρωπος της τέχνης δεν πέρασε από εδώ και λίγο πιο πέρα το αξέχαστο τυροπιτάδικο «Άριστον»…

Πολύ ενδιαφέρον και το σχόλιο του Νίκου Βατόπουλου για τους βανδαλισμούς ως έκφραση αχαλίνωτου εγωισμού του ατόμου. Καταλήξαμε στο μεζεδοπωλείο «Τζιτζικας και Μέρμηγκας» για μεσημεριανό και ενθουσιώδη σχόλια.

 

44η ΓΕΝΙΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (1/3/22)

 

Την 1η Μαρτίου συγκεντρωθήκαμε 61 μέλη-Φίλοι του Μουσείου Γ.Φ.Ι. για την 44η Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας. Μετά τους απολογισμούς και την απαλλαγή του Δ.Σ. για τη χρήση 2021, η Πρόεδρος του Μουσείου κ. Φαλή Βογιατζάκη, ενημέρωσε τα μέλη για τις δραστηριότητες του Μουσείου την ίδια περίοδο.

Στη συνέχεια έγιναν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. Κατά τη διάρκεια διαλογής των ψήφων, ο φιλόλογος και αρχαιολόγος κ. Χρήστος Διονυσόπουλος, περιέγραψε με ζωντάνια και γλαφυρότητα τη μάχη του Μαραθώνα και τη σχέση της Κηφισιάς με αυτήν. Μάθαμε για την αληθινή μαραθώνια διαδρομή που περνούσε από την Κηφισιά, τους 3 αγγελιοφόρους που έφεραν τα νέα στη Αθήνα και τη Σπάρτη και πολλά ακόμη.

Τη διάλεξη τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος και ο Αντιδήμαρχος Μαραθώνα κ. Βαγγέλης Κυπαρίσσης. Το νέο Δ.Σ. που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες και μετά τη συγκρότησή του σε σώμα παρέμεινε το ίδιο, η Εξελεγκτική Επιτροπή όμως άλλαξε. Δείτε στην ιστοσελίδα μας τα παλαιά και τα νέα πρόσωπα.

 

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ (12/2/22)

 

«Το πιο σημαντικό δεν είναι να νικήσεις, αλλά να δώσεις έναν ωραίο αγώνα» είναι ένα από τα ρητά που διαβάσαμε το Σάββατο 12/2 στο νέο εντυπωσιακό Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας, που επισκεφθήκαμε. Είχαμε την εξαιρετική τιμή να μας ξεναγήσει η διευθύντρια του Μουσείου κ. Μαρία Παπαϊωάννου (που υπήρξε Διευθύντρια του Μουσείου μας και σύνδεσμος με τους Φίλους).

Παρακολουθήσαμε την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με μια διακοπή τα βυζαντινά χρόνια. Συγκινηθήκαμε πολλές φορές με τα εκθέματα και τα βίντεο και θαυμάσαμε τις πολύ εξελιγμένες τεχνολογίες με πλούσιο διαδραστικό σχεδιασμό. Κάναμε λοιπόν ένα απολαυστικό ταξίδι στο χρόνο βιώνοντας τον παλμό και την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων. Έπειτα, απολαύσαμε ένα ελαφρύ γεύμα με ένα ποτήρι κρασί στον φιλόξενο και μοντέρνο χώρο του «café-Εστιατορίου 1896». Ευχαριστούμε θερμά, την κ. Παπαϊωάννου που ήρθε ειδικά για εμάς και ζωντάνεψε εξαιρετικά τα εκθέματα.  Ευχαριστούμε και όλα τα μέλη για τη συμμετοχή τους.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (Zoom) – (1/2/22)

 

Την πρώτη Τρίτη του Φεβρουαρίου φιλοξενήσαμε διαδικτυακά την παλαιότερη ελληνική περιβαλλοντική οργάνωση, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης που κλείνει 70 χρόνια ζωής.

Με κεντρικούς ομιλητές τον κ. Μίλτο Γκλέτσο και την κ. Αλεξία Νικηφοράκη, μάθαμε για τις Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις της εταιρείας, τα προγράμματα προστασίας της φύσης, και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με πέντε εγκεκριμένα από το ΥΠΠΕΘ πανελλήνια Δίκτυα, την αειφορική διαχείριση στον τομέα του τουρισμού, την ευαισθητοποίηση του κοινού κ.ά. Ακούσαμε επίσης τους προβληματισμούς και τους μελλοντικούς στόχους της Ε.Ε.Π.Φ.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους ομιλητές μας για την εξαίρετη παρουσίαση αλλά και όλους όσους συμμετείχαν.

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ (18/1/22)

 

Την Τρίτη 18 Ιανουαρίου στις 19:30 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διαδικτυακή βραδιά «Βασιλόπιτας».

Συγκεντρωθήκαμε 24 άτομα επί της οθόνης, προβάλαμε και σχολιάσαμε εικόνες από το ταξίδι μας στη Σικελία, μάθαμε για το έθιμο της Βασιλόπιτας και είδαμε στιγμιότυπα (εικόνες και βίντεο) από παλαιότερες βραδιές βασιλόπιτας.

Έπειτα, αφού ευχηθήκαμε με ένα ποτήρι κρασί, κόψαμε τη διαδικτυακή μας Βασιλόπιτα για το νέο έτος.

Στις φωτογραφίες θα δείτε και το δώρο της χρονιάς με σχέδια της εικαστικού Μιρέιγ Μπέση.

Ευχαριστούμε την κ. Φαλή Βογιατζάκη που μας τίμησε με την παρουσία της, την κ. Φοίβη Κουντούρη, καθώς και όλα τα μέλη μας, που συμμετείχαν σε αυτή τη βραδιά.

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ”ΕΓΚΑΡΣΙΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ” ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ (13/1/22)

 

Την Πέμπτη 13/1 παρακολουθήσαμε την Παράσταση

«Εγκάρσιος Προσανατολισμός» του Δημήτρη Παπαϊωάννου,

στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Εξασφαλίσαμε 30 θέσεις για τα Μέλη μας.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (Zoom) – (7/12/21)

 

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ομιλία του Δρ. Φίλιππου Κυρκίτσου, ιδρυτή και Προέδρου της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ). Την ομιλία παρακολούθησαν 20 άτομα με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο κ. Κυρκίτσος με αμεσότητα και απλότητα μας εξήγησε ότι δεν υπάρχει υλικό στα σπίτια μας που δεν ανακυκλώνεται και η καλύτερη ανακύκλωση γίνεται στην πηγή, δηλαδή στα σπίτια μας. Οι Δήμοι και το κράτος έχουν βέβαια ευθύνη, αλλά και η ευθύνη του καθενός μας είναι καθοριστική. Οι συμμετέχοντες πήραν απαντήσεις σε απλά πρακτικά ερωτήματα και τέλος το όραμα και η προσπάθεια της ΟΕΑ για ένα καλύτερο μέλλον εξακολουθεί με πρωτότυπες δράσεις όπως το πιλοτικό πρόγραμμα στους Δήμους Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Περισσότερα θα βρείτε σε επόμενο τεύχος του περιοδικού μας.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Φίλιππο Κυρκίτσο για αυτή την εξαίρετη ομιλία και φυσικά όλους όσους συμμετείχαν για άλλη μία φορά.

 

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΙΝΙΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ (5/12/21)

 

Πολύ γοητευτική η θέα του υγρότοπου του Σχινιά από ψηλά. Με τη φαντασία μας είδαμε τη Μάχη του Μαραθώνα. Είδαμε και τις παρέες από τσακάλια που ξαναήρθαν εδώ (με τη φαντασία μας κι αυτά). Είδαμε φαλαρίδες, καλαμόκιρκο, κορμοράνο κ.ά. στο κωπηλατοδρόμιο. Μάθαμε ότι τα μαραμένα φύλλα της Ποσειδωνίας προστατεύουν την ακτή από τη διάβρωση και κακώς θεωρούνται “βρωμιά” και απομακρύνονται σε τουριστικές περιοχές. Όσο για τις μπάλες της Ποσειδωνίας, αυτές δεσμεύουν τα μικροπλαστικά. Η μέρα ήταν λαμπερή, ούτε παραγγελία …

Οι ξεναγοί μας, Μαρία Δημάκη και Γιάννης Ιωαννίδης, μας γοήτευσαν με τις βαθιές τους γνώσεις και τον κατανοητό τους λόγο. Όλοι οι εκδρομείς ευχαριστούμε θερμά τόσο τους ξεναγούς όσο και τα μέλη του Δ.Σ. Όλγα Δρετάκη, Ειρήνη Ζαχαροδήμου και Ευαγγελία Ρουπακιώτη που σχεδίασαν και οργάνωσαν την εκδρομή και το πικ-νικ. Όλοι προσφέρθηκαν εθελοντικά.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ (5/10/21)

 

Χθες 5/10/21 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η 1η μας συνάντηση στο café-Αμμωνίτες. Συγκεντρωθήκαμε πάνω από 30 άτομα και παραμείναμε ως το τέλος, όλοι προσηλωμένοι στην εξαιρετική παρουσίαση του Βιβλίου: «Ανέστιοι, από τα χρόνια του τρωικού πολέμου μέχρι τις μέρες μας», έκδοση του ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζινού, που έγινε από τους: Σοφία Πελοποννησίου, Δέσποινα Γιαννούλη, Ζήσιμος Συνοδινός και Νίκη Σταυρίδη. Μία βραδιά με αρκετά νοσταλγικό τόνο, μας μετέδωσε το αίσθημα του τι σημαίνει, να μην έχει κανείς σπίτι. Όπως πολύ σωστά ανέφερε και ο κ. Συνοδινός «…Στην ιστορία του ανθρώπου, οι εστίες του ήταν προσωρινές…».

Η κ. Πελοποννησίου με τις αμέτρητες γνώσεις της, η κ. Γιαννούλη με την εντυπωσιακή ανάγνωσή της στις Τρωάδες και τέλος η κ. Σταυρίδη με την συγκινητική ομιλία της, μας μάγεψαν με την παρουσίασή τους. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ομιλητές και όλα τα Μέλη μας που προσέφεραν εδέσματα και μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Το βιβλίο «Ανέστιοι, από τα χρόνια του τρωικού πολέμου μέχρι τις μέρες μας» μπορείτε να το βρείτε σε ψηφιακή μορφή στο link που ακολουθεί: https://katakouzenos.gr/anestioi-apo-ta-chronia-toy-troikoy-polemoy-mechri-tis-meres-mas/

 

  • ΟΥΖΑΚΙ (15/6/21)

Στις 15 Ιουνίου το απόγευμα, αποχαιρετιστήκαμε για το καλοκαίρι, μ’ ένα «Ουζάκι» στην όμορφη βεράντα των Αμμωνιτών. Συγκεντρωθήκαμε 65 άτομα, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, για να τιμήσουμε και να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές μας για την προθυμία τους έστω και αν δεν αξιοποιήθηκε ειδικά φέτος. Πολλά μέλη ήρθαν στο μικρόφωνο και σχολίασαν τις διαδικτυακές εκδηλώσεις που έγιναν όλους αυτούς τους μήνες, που δεν ήταν και λίγες, διασκεδάσαμε συμπληρώνοντας ένα απολαυστικό quiz και συζητήσαμε για ό,τι μας απασχολεί αυτήν την περίοδο. Δώσαμε ραντεβού τον Σεπτέμβριο, με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις-εκδρομές-δράσεις που οργανώνουμε. Φεύγοντας κάθε Φίλος πήρε ένα βιβλίο-δώρο για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Το μήνυμα που κρατήσαμε από την όμορφη συνάντησή μας ήταν:
«Όποια κι αν είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι: ο Άνθρωπος». Να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης, το «Δειπνοσοφιστήριον» για τα εδέσματα και φυσικά όλους τους συμμετέχοντες για την καλή τους διάθεση.

 

  • ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΙΒΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ (Zoom) – (26/5/21)

Στις 26 Μαΐου,  η καθηγήτρια Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής στην Οικονομική Σχολή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Φοίβη Κουντούρη, μας μίλησε και συζήτησε μαζί μας για την “Κλιματική Κρίση και Ατομική Ευθύνη”.

 

  • ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ-ΜΑΡΝΕΛΗ (Zoom) – (11/5/21)

Την Τρίτη 11 Μαΐου, η Διευθύντρια Ερευνών-Α´βαθμίδα-Διευθύνουσα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας (Κ.Ε.Ε.Φ.) της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Μαρία Πρωτοπαπά-Μαρνέλη, μας μίλησε και  συζήτησε μαζί μας για τις γυναίκες φιλοσόφους της αρχαιότητας και το πολιτισμικό περιβάλλον όπου διαμορφώθηκαν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Ιππαρχία.

 

  • ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ”Τι συμβαίνει στη γη μας την Άνοιξη και το Πάσχα;” (24-25/4/21)

Χθες ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Πασχαλινό μας εργαστήριο με θέμα: «Τι συμβαίνει στη Γη μας την Άνοιξη και το Πάσχα;».
◽Σάββατο 24 Απριλίου: «Τι συμβαίνει έξω και πάνω στη Γη μας»
◽Κυριακή 25 Απριλίου: «Τι συμβαίνει πάνω στη Γη και στους ανθρώπους»
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε διαδικτυακά και περιείχε πλούσιο φωτογραφικό υλικό συνδυασμένο με αφήγηση, ευφάνταστες χειροτεχνίες, μία λαχταριστή Πασχαλινή συνταγή και μελωδίες της Άνοιξης.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνεργάστηκαν στο πρόγραμμα αυτό και φυσικά όλους τους μικρούς μας φίλους, που συμμετείχαν ενεργά σε κάθε δραστηριότητα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οκτώβριος 2024
Σεπτέμβριος 2024
Ιούνιος 2024
04 Ιούν. 2024

ΟΥΖΑΚΙ

Cafe Αμμωνίτες Κέντρο ΓΑΙΑ
Μάιος 2024
Δεν βρέθηκε δράση.
Περισσότερες δράσεις...