Δράσεις

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ

 

  • ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΚΟΝΤΑΡΑ (4/10/22)

Ο πρώτος κύκλος των ομιλιών-συζητήσεων, ξεκίνησε δυναμικά την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, με φιλοξενούμενο τον φιλόλογο κ. Θοδωρή Κοντάρα. Περίπου 80 άτομα, μέλη και μη μέλη, έμειναν προσηλωμένοι καθόλη τη διάρκεια της ομιλίας, ακούγοντας τον καθηλωτικό κ. Κοντάρα να απαριθμεί τα οφέλη της Ελλάδας μετά από την εγκατάσταση των προσφύγων του 1922. Η ζωή μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, επηρεάστηκε σημαντικά και διαμόρφωσε τη νέα Ελλάδα. Η συμβολή των Μικρασιατών και Θρακιωτών προσφύγων ήταν σημαίνουσα για την κοινωνία, την οικονομία, τις τέχνες, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Έμφαση δόθηκε στις δυσκολίες και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες κατά την άφιξή τους στη χώρα μας, κάτι που βλέπουμε και σήμερα. Τους πρόσφυγες κανείς δεν τους θέλει επεσήμανε ο ομιλητής.

Ευχαριστούμε τον ομιλητή κ.Κοντάρα, τα μέλη του Δ.Σ. που πρόσφεραν εδέσματα για το κυλικείο και όλους τους συμμετέχοντες.

 

  • ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ (28-30/10/22)

H τριήμερη εκδρομή μας στο ιστορικό Μεσολόγγι (28-30 Οκτωβρίου) μας άφησε όμορφες αναμνήσεις και μας χάρισε πληθώρα άγνωστων πληροφοριών. Περιηγηθήκαμε ανάμεσα στους αιωνόβιους φράξους και επισκεφτήκαμε την περιοχή στο Δέλτα του Αχελώου και το μαγικό Αιτωλικό. Θαυμάσαμε το Μουσείο Χαρακτικής της «Βάσως Κατράκη», τον Κήπο των Ηρώων, τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος», τα πατρογονικά σπίτια του Χαριλάου Τρικούπη και του Κωστή Παλαμά και το Μουσείο Αλατιού. Είδαμε και τη διαδικασία παραγωγής του αυγοτάραχου και το γευθήκαμε. Μεγάλη έκπληξη ωστόσο, αποτέλεσε η παραθαλάσσια ακαρνανική πόλη των Οινιάδων. Την τελευταία μέρα, κάναμε βαρκάδα στην Τουρλίδα, με παραδοσιακό καΐκι έως το νησάκι του Βασιλαδίου-Αγ. Σώστη και γευματίσαμε σε πελάδες, τα παραδοσιακά σπίτια πάνω σε πασσάλους, ακούγοντας μελωδίες από τοπικούς μουσικούς.

Από παλιούς και καινούριους Φίλους, ακούσαμε μόνο θετικά σχόλια, για το πρόγραμμα, τους ξεναγούς (Γιώργο Αποστολάκο και κ. Γιάννη Ρουσόπουλο) και το φιλικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσά μας. Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες για την όμορφη παρέα που κάναμε. Ευχαριστούμε θερμά και τον κ. Λουκά Συρίγο που μας συνόδευσε σε αυτή την τελευταία εκδρομή του γραφείου του.

 

  • ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΗΜΗ ΠΥΡΟΥΝΑΚΗ (8/11/22)

Την Τρίτη 8/11, στη μηνιαία συνάντηση των Φίλων του ΜΓΦΙ καλεσμένος μας ήταν ο Κλήμης Πυρουνάκης, εκπαιδευτικός, εμψυχωτής και συντονιστής επί 4 χρόνια του σχολείου 2ης ευκαιρίας στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θηβών. Σήμερα συντονίζει τη νεοσύστατη ΑΜΚΕ «Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών» με έδρα σε κατάστημα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα τον ομιλητή, τόσο για τον άμεσο και σαφή λόγο του, όσο και για το συγκλονιστικό περιεχόμενο της ομιλίας του.

ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι αλλά πόσοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν αυτά που μας λέτε;
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ήταν: Όταν σε μια ομάδα δασκάλων π.χ. υπάρχει ένας που πρωτοτυπεί και κάνει σπουδαία πράγματα, παρασύρει και τους άλλους κι όλοι μαζί μεγαλουργούν.

 

  • ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΑΙ ΓΕΝΕΑΙ ΠΑΣΑΙ…ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ!” (10/11/22)

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, παρακολουθήσαμε την θεατρική παράσταση «Αι γενεαί πάσαι…. Νικηταράς!» του βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου, που ανέβηκε αποκλειστικά για τους Φίλους του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Galerie των Δημιουργών στην Κηφισιά. Σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, μουσική του Ραφαήλ Πιλαρινού και σε εξαιρετικές ερμηνείες του Χρίστου Γεωργίου και της Σάρα Τερζή.

Στην παράσταση παρευρέθηκε και ο ίδιος ο συγγραφέας και ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

 

  • ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ – “Νύχτες Νείλου” (18-27/11/22)

Από τις 18- 27 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο MELODRAKMA, ταξιδέψαμε στην Αίγυπτο. Το Κάιρο με τις πυραμίδες, την Σφίγγα, το Αρχαιολογικό του Μουσείο, την αγορά του Αλ Χαλίλι και τους περιστρεφόμενους δερβίσηδες μας γοήτευσε. Η κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο στο Λούξορ και Καρνάκ, στους βασιλικούς τάφους, στο Φράγμα του Ασουάν ήταν ένα ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία. Επιστρέψαμε μαγεμένοι.

 

  • ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ (5/12/22)

Στη μηνιαία συνάντηση των Φίλων του ΜΓΦΙ, στις 5/12/22, «έπεσε μεγάλο γέλιο», όπως είπαν οι περισσότεροι. Καλεσμένη μας ήταν η γνωστή σε όλους Καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Μαρία Ευθυμίου. Συμμετείχαν περίπου 90 άτομα για τα οποία είχε κρατηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Με γλαφυρότητα, παραστατικότητα και αρκετή δόση αυτοσαρκασμού, μας μίλησε για την αγάπη που έχει για την πεζοπορία και την ορειβασία. Περίπου 50 χρόνια τώρα, από τα 17 της, με κέντρισμα τότε το ενδιαφέρον της για ένα παλληκάρι, έχει ανέβει στον Όλυμπο και στην ψηλότερη κορυφή, τον Μύτικα, αλλά και σε όλα σχεδόν τα ελληνικά βουνά και σε βουνά της Ισλανδίας. Θεωρεί τον Όλυμπο μεγαλείο. Ξεχωρίζει τον Ταΰγετο και τον Σμόλικα. Σ’ένα ταξίδι στο Βόρειο Πόλο, παραλίγο να συναντήσει τρεις Έλληνες σεφ σε τοπικά εστιατόρια. Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και τα μονοπάτια μέσα σε φαράγγια, όπως το Φαράγγι της Ρούμελης «Πάντα Βρέχει» με τα μικρά δεκάδες ουράνια τόξα που σχηματίζονται από τις σταγόνες του νερού. Επίσης το φαράγγι της Νέδα στην Αρκαδία αλλά και στα Κύθηρα, όπου είχε «μοιραία» συνάντηση, εν αδαμιαία περιβολή, με τα ΚΑΠΗ Ηρακλείου Κρήτης. Τόνισε πως δεν ήταν λίγες οι φορές που κινδύνεψε, είτε λόγω δύσβατων μονοπατιών, είτε λόγω συνθηκών διαβίωσης. Παρόλα αυτά, προτιμάει να ταξιδεύει μόνη της. Όλα τα πιο πάνω μέσα από προσωπικές αφηγήσεις με άφθονο χιούμορ.

Ευχαριστούμε την κ. Ευθυμίου για την απολαυστική βραδιά και την καθηλωτική ομιλία. Ευχαριστούμε και τον κ. Ξενοφώντα Μπίκο για το φωτογραφικό υλικό και τα μέλη που δούλεψαν για την υλοποίηση της εκδήλωσης και βέβαια όλους εσάς που μας τιμήσατε και πάλι με την παρουσίας σας.

 

  • ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΙΝΚ” ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ (15/1/23)

Στις 15/1/23 παρακολουθήσαμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον καθηλωτικό Δημήτρη Παπαϊωάννου στην παράσταση “ΙΝΚ” που για πρώτη φορά συμμετείχε και ο ίδιος επί σκηνής.

 

  • ΒΡΑΔΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ  (23/1/23)

Όταν είπαμε ότι η Βασιλόπιτα θα έχει εκπλήξεις, δεν είχαμε φανταστεί, τέτοια ποικιλία εκπλήξεων. Στη ζεστή αίθουσα «Αμμωνίτες» του Κέντρου ΓΑΙΑ, καλωσορίσαμε τη νέα χρονιά με την κοπή της βασιλόπιτας των Φίλων. Είχαμε ωραιότατους μεζέδες, παιχνίδι-κουίζ, μουσική, χορό και τραγούδι. Οι σημαντικότερες εκπλήξεις προέκυψαν από τους κεφάτους συμμετέχοντες. Αυτές είναι και οι ωραιότερες.

Ευχαριστούμε όλους που συνέβαλαν και ιδιαίτερα τον Δημήτρη Σαββαΐδη που μας συνεπήρε με το μπουζούκι του.
Κάποιος είπε: «Κέφι, χορός, ανάταση ψυχής και με σωστά οικολογικά μηνύματα…».

 

  • ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ “ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ” (30/1/22)

Την Δευτέρα 30/1 μία μεγάλη ομάδα ατόμων ξεναγήθηκε στην νέα μόνιμη έκθεση του Μουσείου μας “Κλιματική Αλλαγή και Εμείς” του Κέντρου ΓΑΙΑ, από την Ναυσικά Παπαβλασοπούλου και τη Δανάη Μπίσυλλα.

 

  • ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ “ΕΝΔΥΜΑ ΨΥΧΗΣ” (14/2/23)

Την Τρίτη 14/2 ξεναγηθήκαμε στην έκθεση “Ένδυμα Ψυχής” στο Μουσείο της Ακρόπολης. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον ίδιο τον φωτογράφο, τον Βαγγέλη Κυρίτση.

 

  • ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟ (19/2/23)

Στις 19/2/23 ξεναγηθήκαμε, μία ομάδα 26 ατόμων από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα κ. Νίκο Βατόπουλο. Με κεντρικό άξονα τη Φωκίωνος Νέγρη από το ύψος της I. Δροσοπούλου, ξεκινήσαμε την περιήγησή μας προς την καρδιά της Κυψέλης. Περπατώντας στα στενά της περιοχής, μάθαμε να ξεχωρίζουμε κάποια αισθητικά και αρχιτεκτονικά ρεύματα ανάλογα με τις εποχές, τις στρογγυλεμένες γωνίες των κτηρίων στα σταυροδρόμια, τις πολυτελείς εισόδους με τα μάρμαρα, που δεν τσιγκουνεύονταν τα τετραγωνικά, τις ωραίες σιδεριές στις πόρτες και πολλά άλλα. Θαυμάσαμε τα ψηλά και υγιή πλατάνια στον πεζόδρομο που, όπως μάθαμε, ποτίζονται ωραιότατα από τα υπόγεια νερά του ρέματος που κάποτε έρεε επιφανειακά και τώρα ρέει κάτω από τη Φ. Νέγρη. Καταλήξαμε στη Δημοτική Αγορά και στην Πλατεία του Αγίου Γεωργίου και ολοκληρώσαμε τον περίπατό μας, σε τοπικό μεζεδοπωλείο μετά … μουσικής.

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τον κ. Νίκο Βατόπουλο, που μας οδήγησε να δούμε με μια πιο «ψαγμένη» ματιά γειτονιές και κατοικίες της Κυψέλης που διαφορετικά θα περνούσαν απαρατήρητες.

 

  • ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΦΙΛΩΝ (7/3/23)

Την Τρίτη 7 Μαρτίου στις 18:30, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών. Αφού ακούσαμε τον απολογισμό των δράσεων και τον οικονομικό απολογισμό για το έτος 2022 από μέλη του Δ.Σ. των Φίλων, στη συνέχεια ενημερωθήκαμε για τις δραστηριότητες του Μουσείου, από την πρόεδρο, κ.Φαλή Βογιατζάκη. Μετά το τέλος της συνέλευσης ακολούθησαν οι ομιλίες:

– «Μια φορά κι έναν καιρό στο Μουσείο»
από την Πρόεδρο των Φίλων κ. Άννα Κρεμέζη-Μαργαριτούλη

– «Άγγελος Γουλανδρής ο Εικαστικός και ο Στοχαστής»
από την Πρόεδρο του Μουσείου κ. Φαλή Βογιατζάκη – Αποσπάσματα κειμένων του Άγγελου Γουλανδρή θα διαβάσει η κ. Ματίνα Θεοδώρου. Η κ. Βάσω Κούσουλα θα σχολιάσει εικόνες από έργα και εκθέσεις του.

 

  • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΧΕΛΩΝΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΕΛΩΝ (18/3/23)

Το Σάββατο 18 Μαρτίου επισκεφτήκαμε το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του «ΑΡΧΕΛΩΝ» στη Γλυφάδα. Το group μας αποτελούσαν 28 άτομα, μαζί είχαμε και 6 μικρούς φίλους. Φτάνοντας στον προορισμό μας, την ξενάγησή μας, ανέλαβε η κ. Άννα Καρατσώρη (Υπεύθυνη Ευαισθητοποίησης Κοινού). Ακούσαμε ορισμένα εισαγωγικά στοιχεία για τον «ΑΡΧΕΛΩΝ» και ξεκινήσαμε ευθύς αμέσως την περιήγησή μας στο χώρο. Περπατήσαμε στα βαγόνια, είδαμε τις τραυματισμένες χελώνες και ενημερωθήκαμε αναλυτικά για τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Δύο εθελόντριες, η Τζοάν Στουρνάρα και η Μαρίν Ντιβάϊ, μας συστήθηκαν και μας πληροφόρησαν για τις δραστηριότητες που έχουν στο Κέντρο. Στη συνέχεια, η κ. Όλγα Δρετάκη (Δρ. Βιολογίας – Μέλος Δ.Σ. Φίλων) μας περιέγραψε στιγμιότυπα από τη δράση και τη ζωή των εθελοντών στο πεδίο. Τέλος, παρακολουθήσαμε ενημερωτικά video από την απελευθέρωση χελώνας και τη δουλειά στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Λόγω της συνάφειας των δύο φορέων μας, πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά και μόνο για τους Φίλους του ΜΓΦΙ, ξενάγηση σε χώρους που δεν είναι επισκέψιμοι για το ευρύ κοινό (χειρουργείο, παρασκευαστήριο τροφής, μονάδα εντατικής θεραπείας κ.ά.).

Φεύγοντας από αυτήν την περιήγηση, θαυμάσαμε το σπουδαίο και μακροχρόνιο έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ και τη δουλειά που γίνεται στο Κέντρο Διάσωσης με σεμνότητα και λιτότητα, αλλά πάνω απ’ όλα σεβασμό για τη ζωή στον πλανήτη μας. Ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας με ελαφρύ γεύμα στο “Bonnie & Clyde” στην Αργυρούπολη, με νόστιμα και πρωτότυπα εδέσματα. Ευχαριστούμε τα στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη φιλοξενία.

 

  • ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ (1-2/4/23)

Το Σαββατοκύριακο 1-2 Απριλίου πραγματοποιήθηκε το 24ο Πασχαλινό Παζάρι στο αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ. Φέτος φιλοξενήσαμε και 10 εξωτερικούς συνεργάτες, με είδη, που όμως ακούσαμε από τους επισκέπτες, ήταν άριστης αισθητικής. Υπήρχαν ακόμα ελληνικά και τροπικά φυτά, λαμπάδες, πλούσια βιβλιαγορά, λευκώματα, βινύλια, CD και DVD, το “Μικρό Μοναστηράκι” με τεράστια ποικιλία και ξεχωριστά αντικείμενα και βέβαια το κυλικείο μας με τη σπεσιαλιτέ, της καθεμιάς μας. Φέτος, το διακοσμητικό στοιχείο του παζαριού ήταν ο Ασπροπάρης, είδος γύπα και το περισσότερο απειλούμενο πουλί της Ευρώπης. Μ’αυτή την ευκαιρία προσφέραμε έναν πάγκο στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, απ’όπου ενημέρωνε το κοινό και διέθετε το υλικό της. Την Κυριακή 2/4 η Ομάδα Τέχνης ΠΑΡΟΔΟΣ όπως πάντα με πρωτοτυπία και συμμετοχικότητα, παρουσίασε το παραμύθι “Είπε ο Κήπος” της Αργυρώς Πιπίνη, εκδ. Πατάκη. Τα έσοδα του δρώμενου ενίσχυσαν το ταμείο του παζαριού.

Για άλλη μία χρονιά, είμαστε περήφανοι που τα καταφέραμε και το χαρήκαμε. Αυτή τη δράση μόνο όποιος την έχει δει «από μέσα» και στην προετοιμασία και στο μάζεμά της, μπορεί να καταλάβει το μέγεθός της. Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους γενναίους εθελοντές-μέλη μας και τους εξωτερικούς συνεργάτες για τη συμμετοχή. Ελπίζουμε του χρόνου να είμαστε ακόμα περισσότεροι!

 

  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (4/4/23)

Στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεων των Φίλων, την περασμένη Τρίτη, 4/4 έγινε η παρουσίαση του 8ου βιβλίου της Μάτας Παπανικολάου «Πρωινή Καληνύχτα». Όπως μας είπε η συγγραφέας, που ζει στη Χαλκίδα, αφορμή για τη συγγραφή του υπήρξαν τα αρνητικά σχόλια που ακούει από τους γύρω της για την Αθήνα. Η Μάτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και μάλιστα στο κέντρο. Την Αθήνα υπερασπίζεται, υπεραγαπά και θέλει να την αγαπήσουν και όσοι ακόμη αντιστέκονται. Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι: Ιωάννα Σπηλιωτοπούλου (φιλόλογος), Ελένη Γερασιμίδου (ηθοποιός) και Μαρία Κοντού (ερασιτέχνης ηθοποιός). Τη συζήτηση συντόνισε ο Τηλέμαχος Ζήκος (πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Χαλκιδαίων – Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κανήθου). Εκτός από τα μέλη των Φίλων και τους φίλους τους, παρούσες στο κοινό ήταν και πολλές, συμμαθήτριες της Μάτας, από το ιστορικό σχολείο «Εκπαιδευτήρια Μίνα Αηδονοπούλου».

Τα έξοδα της βραδιάς είχε αναλάβει η συγγραφέας. Της ευχόμαστε κι αυτό το βιβλίο της να είναι καλοτάξιδο!

 

  • ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ (6/5/2023)

Το Σάββατο 6 Μαΐου επισκεφτήκαμε το πανέμορφο χωριό των Καρυών στους πρόποδες του Πάρνωνα, στη Λακωνία. Αφορμή για τη μονοήμερη αυτή εκδρομή μας ήταν «Το Μονοπάτι του Χωριού», το οποίο είναι αφιερωμένο στον Χρήστου Δρακόπουλο (1962-2021). Η σύζυγός του, κ. Όλγα Δρετάκη (Δρ. Βιολογίας – Μέλος του Δ.Σ. των Φίλων), ανέλαβε όλη την διοργάνωση αυτής της όμορφης εκδρομής και πραγματικά όλοι έμειναν πολύ ευχαριστημένοι. Το όνομα του χωριού, προέρχεται από τις πολλές καρυδιές της περιοχής και οι όμορφες χωριατοπούλες ήταν βέβαια Καρυάτιδες. Οδηγός μας στο «Μονοπάτι του Νερού», ήταν ο συγγραφέας ταξιδιωτικών οδηγών και χαρτογράφος, κ. Στέφανος Ψημένος, με βοηθούς τις αδελφές Δήμητρα και Αλίκη Δρακοπούλου, κόρες του Χρήστου και της Όλγας, καθώς και τον Βαγγέλη Ψημένο, γιο του Στέφανου. Απαραίτητη η νεολαία για την πλειοψηφία των περιπατητών της ηλικίας μας. Στην πεζοπορία θαυμάσαμε την ποικιλία και τις ομορφιές της ανοιξιάτικης βλάστησης στα 1000 μ. υψόμετρο, με θαυμάσιο καιρό. Επισκεφτήκαμε επίσης το μνημείο των Καρυάτιδων, το Ναό της Παναγίας με τα εντυπωσιακά υπεραιωνόβια πλατάνια του Μενελάου. Στη γραφική κάτω πλατεία, απολαύσαμε ένα θαυμάσιο γεύμα, στην ταβέρνα «ο Πλάτανος» με τυρόπιτα, σαλάτες, κρέατα κ.ά. όλα δικής τους παραγωγής. Τα εδέσματα, το περιβάλλον και η περιποίηση ήταν άψογα. Η εκδρομή αυτή μας γέμισε όμορφες εικόνες και την υπόσχεση να ξαναπάμε.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα, την Όλγα Δρετάκη, τον Στέφανο Ψημένο και τη σύζυγό του Νικολέτα Τασούλα, όλους τους βοηθούς του καθώς και τους υπόλοιπους που βοήθησαν στη διοργάνωση αυτής της ωραίας εκδρομής.

 

  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΕΤΑ (9/5/2023)

Μια ξεχωριστή βραδιά ζήσαμε στις 9/5 στο Κέντρο ΓΑΙΑ με την παρουσίαση του βιβλίου «Συμβιωτική Περιπέτεια» από τον συγγραφέα Γιάννη Μανέτα. Όπως μας είπε οι παλαιολιθικές κοινωνίες ανθρώπων φαίνεται να ήταν περισσότερο «πολιτισμένες» από τις σημερινές, σε ότι αφορά την αλληλεγγύη, τη σεμνότητα, την ισοκατανομή των αγαθών, την ανιδιοτέλεια, τη συνεργασία, την απόδοση δικαιοσύνης κ.ά. Υπήρχε σύστημα δικαιοσύνης με διαβαθμίσεις: α) γελοιοποίηση β) απομόνωση γ) εξορία δ) θάνατος. Τη θανατική ποινή εκτελούσε πρόσωπο της οικογένειας του καταδικασμένου για να αποφεύγεται η βεντέτα. Όπως αποδεικνύουν μακροχρόνιες μελέτες ερευνητών, ο άνθρωπος δεν είναι ζώο βίαιο. Από την εποχή που εμφανίστηκε η γεωργία και η κτηνοτροφία, οι άνθρωποι δούλευαν περισσότερες ώρες, αρρώσταιναν περισσότερο, έγιναν κοντύτεροι και ζούσαν λιγότερα χρόνια. Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ακούσαμε και συζητήσαμε στο Café Αμμωνίτες στην τελευταία μας απογευματινή συνάντηση-βιβλιοπαρουσίαση για τη φετινή σεζόν.

Ευχαριστούμε θερμά τον καθηγητή κ. Γιάννη Μανέτα για την πρωτότυπη και συναρπαστική ομιλία του.

 

  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ “ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ” (13/5/2023)

Το Σάββατο 13 Μαΐου, εμείς οι Φίλοι, μαζί με τα υπόλοιπα τμήματα του Μουσείου, γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων. Με πολλή χαρά και προετοιμασία ετοιμάσαμε δύο ώρες δράσης με ενδιαφέρον και ποικιλία. Θέμα: Το ΕΔΑΦΟΣ στηρίζει τη ΖΩΗ. Έγινε προβολή 10 λεπτών για το έδαφος, τις λειτουργίες και τη χρησιμότητά του, 4 εργαστήρια για τον κύκλο ζωής του Τζίτζικα, τη σύσταση του εδάφους, την περιεκτικότητα του compost σε γαιοσκώληκες και την παρατήρηση οργανισμών σε ψηφιακό μικροσκόπιο. Συμπέρασμα: Η Γη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας, όχι όμως την απληστία μας. Συμμετείχαν με προσοχή, ενδιαφέρον και ερωτήσεις 25 άτομα, μικροί και μεγάλοι που έφυγαν παίρνοντας το τεύχος-αφίσα για το έδαφος κι ένα χάρτινο γλαστράκι με σπόρους για να τους φυτέψουν και να μας στείλουν φωτογραφίες.

 

  • 24ο ΟΥΖΑΚΙ (30/5/2023)

Σαράντα τέσσερις εθελοντές κι ανάμεσά τους όλα τα μέλη του Δ.Σ. των Φίλων, δούλεψαν αφιλοκερδώς για να υλοποιηθούν οι δράσεις από Σεπτέμβρη 2022 μέχρι Ιούνιο 2023. Για 24η χρονιά λοιπόν τιμήσαμε τους εθελοντές με το καθιερωμένο «ουζάκι» στο café Αμμωνίτες μ’ ένα ποτήρι κρασί, και με ζωντανή μουσική από τους Δημήτρη Σαββαΐδη και Σπύρο Παγιάτη. Ιδιαίτερη τιμή δόθηκε στην προηγούμενη Πρόεδρο κ. Λουκία Τριβόλη, που αποχώρησε αθόρυβα πριν από 2 χρόνια μετά από σημαντικότατο έργο. Εκτός από τις κάρτες-ενθύμιο που προσφέρθηκαν σε κάθε εθελοντή, για την κ. Τριβόλη ιδιαίτερα είχε ετοιμαστεί προβολή-αφιέρωμα στην προσωπικότητα και το έργο της από τη σημερινή πρόεδρο. Επίσης μ’ ένα κουίζ προσπαθήσαμε να μαντέψουμε τους «δημιουργούς» των κειμένων που αφιέρωσαν στη Λουκία μέλη των Φίλων. Ένα απ’ αυτά έλεγε:
– Η πρόσχαρη-ανοιχτόκαρδη φίλη
– Απλώνει φτερούγες και σε αγκαλιάζει, δε καλωσορίζει στην ομάδα
– Η οργανωτική, πρακτική και ταυτόχρονα ήρεμη δύναμη
– Το άγχος της το μεταμορφώνει σε δημιουργία
– Επικοινωνιακή, ενημερώνει με ευγένεια τους ενδιαφερόμενους για τα βιβλία στο Παζάρι του Μουσείου και χαίρεται διπλά όταν κάποιος αγοράσει μια εξαιρετική έκδοση
– Η Λουκία είναι μια έφηβη (στη μορφή και στο μυαλό) γιαγιά
Αυτή είναι η φίλη μου η Λουκία. Νιώθω τυχερή που σε γνώρισα και διδάχτηκα από σένα. Όχι μόνο για τα βιβλία αλλά και άλλα πιο ουσιαστικά θέματα. Λουκία, σου εύχομαι να είσαι πάντα γερή και φωτεινή. Η βραδιά έκλεισε με τραγούδι και χορό χάρις στο κέφι που σκόρπισαν οι μουσικοί και η εκκολαπτόμενη τραγουδίστρια (κρυφό ταλέντο)… Και του χρόνου!

 

  •  ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΥΡΟ (8-11/6/2023)

Η φετινή μας ανοιξιάτικη εκδρομή ήταν στην πανέμορφη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Μία εκδρομή πλούσια σε ονειρεμένες εικόνες, μοναδικά τοπία, αστείρευτες γνώσεις και πολυάριθμα συναισθήματα. Είχαμε την τύχη, να γνωρίσουμε τις ομορφιές της Σύρου εις βάθος, με τη συμβολή εξαίρετων ξεναγών. Με τον κ. Χρήστο Κόλλια (υπεύθυνο του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Ερμούπολης), γνωρίσαμε την άγρια ομορφιά της Βόρειας Σύρου και κάναμε πεζοπορία στην τοποθεσία Αερόλιθος, περπατώντας μέρος από το μονοπάτι «πετρώματα κι αρώματα» όπως το κάνουν οι μαθητές. Ο κ. Αχιλλέας Δημητρόπουλος, πρώην υπεύθυνος του τμήματος Χερσαίας Ζωολογίας του Μουσείου μας και τώρα υπεύθυνος λειτουργίας του Βιομηχανικού Μουσείου, μας έδειξε τον τάφο του Θεόδωρου Έρχαρτν, φυσιοδίφη του 19ου αι. που ανακάλυψε ο ίδιος. Επίσης μας ξενάγησε στα σπάνια εκθέματα του βιομηχανικού Μουσείου και μας εισήγαγε στον υποθαλάσσιο κόσμο της Σύρου, στο μικρό αλλά πολύ καλοφτιαγμένο Ενυδρείο στο γραφικό Κίνι. Η γλυκύτατη κ. Βαλεντίνη Ποταμιάνου (δισέγγονη της Κυβέλης) μας μάγεψε όλους με την φιλοξενία της και την προσωπικότητά της. Σε όλη τη διάρκεια παραμονής μας στο νησί, η εξαιρετική ξεναγός μας η κ. Ρένα Ξαγοράρη, με φανερή αγάπη για το νησί μας έδειξε το θέατρο, τις εκκλησίες τα αρχοντικά σπίτια της Ερμούπολης και τα κυκλαδίτικα της Άνω Σύρου με χαμόγελο και καλή διάθεση. Το τελευταίο βράδυ επισκεφτήκαμε το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας (Hermoupolis Heritage) όπου γίναμε για λίγο εργάτριες για τις ανάγκες της συμμετοχικής ξενάγησης. Το δείπνο, προσαρμοσμένο επίσης στο κολατσιό των εργατριών, ως προς το σερβίρισμα, ήταν μια έκπληξη. Με τη ζωντανή μουσική, την όμορφη και αρκετά χορευτική παρέα μας απολαύσαμε μια ιδιαίτερη βραδιά. Από το ταξίδι μας επιστρέψαμε πλουσιότεροι σε συναισθήματα και εικόνες. Περισσότερα για την εκδρομή μας θα διαβάσετε στο επόμενο τεύχος που θα κυκλοφορήσει.

 

 

 

 

 

Ιούνιος 2023
Μάιος 2023
Απρίλιος 2023
Μάρτιος 2023
Φεβρουάριος 2023
Δεν βρέθηκε δράση.
Περισσότερες δράσεις...