Ποιοι είμαστε

Ίδρυση – Ιστορία

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, όπως και κάθε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, παραπέμπει στο φυσικό περιβάλλον και στοχεύει στη σύνδεση του κοινού (του επισκέπτη) με αυτό.

Οι Φίλοι του Μουσείου Γ.Φ.Ι.  (μη κερδοσκοπικό Σωματείο) ιδρύθηκαν το 1978 με πρωτοβουλία του Δ.Σ του Μουσείου με σκοπό να κάνουν πράξη αυτό το σκεπτικό. Στοχεύουν στη βοήθεια προς το Μουσείο και στη δημιουργία προγραμμάτων και δράσεων για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης σε μικρούς και μεγάλους, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού έργου του Μουσείου.

Το γραφείο των Φίλων Μ.Γ.Φ.Ι. βρίσκεται μέσα στο Μουσείο. Ιδρυτικά μέλη των Φίλων υπήρξαν οι: Γιώργος Δραγώνας, Φρόσω Πηλαβάκη, Κάρολος Βράτιτς, Ραλλού Μάνου, Ιωάννης Γερουλάνος, Καίτη Κυριακοπούλου, Ηλίας Λαλαούνης, Κώστας Πινάτσης , Βύρων Αντύπας, Γεώργιος και Ελένη Βαλαβάνη κ.ά.

Σήμερα οι Φίλοι διοικούνται από επταμελές Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε δύο χρόνια από τη Γενική Συνέλευση των μελών.

Δράσεις για μεγάλους

Οικο-τουριστικές Εκδρομές
Με επισκέψεις και εκδρομές σε σημαντικούς βιοτόπους, από το 1985 οι Φίλοι έθεσαν τα θεμέλια του οικο-τουρισμού στην Ελλάδα. Έχουν οργανώσει περισσότερες από 60 οικο-τουριστικές εκδρομές, χωρίς να παραβλέπουν και πολιτιστικά στοιχεία των περιοχών που επισκέπτονται.

Διαλέξεις/ Βραδιές Λόγου και Μουσικής
Στον πολιτιστικό τομέα οι Φίλοι έχουν οργανώσει διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, εκθέσεις και συζητήσεις με σκοπό την επαφή και ενημέρωση των μελών τους τόσο για επιστημονικά όσο και για θέματα που απασχολούν καθημερινά την κοινωνία. Επίσης οργανώνουν βραδιές λόγου και μουσικής («Οικολογικές Περιηγήσεις στην Ποίηση και την Πεζογραφία», «Το ελληνιικό τραγούδι», «Μάνος Χατζιδάκις, ο στοχαστής και ο μουσικός», «Τοπία και Ουτοπία», «Από καπνό βγαίνει λουλούδι», «Να τον ρωτάς τον Ουρανό») κ.α.

«Τα γήινα, τ’ ανθρώπινα, τα νόστιμα»
Με το γενικό τίτλο «Τα γήινα, τ’ ανθρώπινα, τα νόστιμα» από το 1998, κάθε Άνοιξη, οι Φίλοι οργανώνουν Βιβλιαγορά-Πασχαλινό Παζάρι, που περιλαμβάνει παλιά και νέα βιβλία, είδη από φυσικές ύλες, χειροποίητες δημιουργίες, καλλιτεχνικά-παιδαγωγικά δρώμενα κ. ά.

Για τα παιδιά

Οι Φίλοι δημιούργησαν και κινούν σε όλη την Ελλάδα με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, πέντε Εκπαιδευτικά Πακέτα – Μουσειοσκευές (Μουσειοβαλίτσες).

Οι Μουσειοσκευές απευθύνονται σε παιδιά από 8 χρονών και είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να ταξιδεύουν εύκολα και να χρησιμοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις.

Επίσης οι Φίλοι οργανώνουν πολύμηνες δράσεις με ένα θέμα σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ή μεμονωμένες μηνιαίες εκδηλώσεις. Όλες απευθύνονται σε παιδιά από 8 χρονών.

Από τις εκπαιδευτικές δράσεις των τελευταίων ετών ξεχωρίζουμε:

2012-2015 ”Οι αλήθειες του Μικρού Πρίγκιπα” εργαστήρια που παρουσιάστηκαν μέσα στη σχολική τάξη με στόχο τον επαναπροσδιορισμό των αξιών της ζωής.

2016-2017 με τίτλο ”Η Μετανάστευση των Οργανισμών” οργανώνονται εργαστήρια με σκοπό την αναγνώριση της διαφορετικότητας

2018 «Σάββατα στο Μουσείο» Σάββατα με βιωματικές δράσεις με θέμα «Τα Ελληνικά Δάση» και «Τα Ηφαίστεια της Ελλάδας»

2019«Το Μουσείο πίσω απ’ τις Βιτρίνες» τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Γίνεται γνωριμία με τη Βιβλιοθήκη, το Βοτανικό, το Γεωλογικό-Υδροβιολογικό, το εργαστήριο Χερσαίας Ζωολογίας και τους ερευνητές του Μ.Γ.Φ.Ι.

Παλαιότερες εκπαιδευτικές δράσεις:

«Ο ΚΗΦΙΣΟΣ χθες-σήμερα-αύριο» το 1992 μετά από πρόσκληση του Musée de l île de France στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής συνάντησης νέων , «Βαδίζοντας σε ρέματα της Αττικής», «Βράχος και Ζωή, Πέτρα και Ιστορία», για τα Γεωλογικά Μνημεία της Αττικής, «Μες του Αιγαίου τα Νερά», «Το Έδαφος στηρίζει τη Ζωή» κ.ά..

«Κυριακές με χρώματα κι αρώματα από τον κύκλο του χρόνου»οργανώθηκαν εργαστήρια σχετικά με την επικαιρότητα της φύσης:

-Οκτώβριος «Το Νερό-Νεράκι – σπατάλη και οικονομία»

-Νοέμβριος «Έδαφος και μανιτάρια»

-Δεκέμβριος «Ζώα και φυτά στα χριστουγεννιάτικα Έθιμα»

-Ιανουάριος «Η έννοια του Χρόνου και η κίνηση των ουράνιων σωμάτων»,

-Φεβρουάριος «Χαρταετοί και Μάσκες»

-Μάρτιος «Άνοιξη σημαίνει ανοίγω»

-Μάιος «Αποδημία – μετανάστευση και δακτυλιώσεις πουλιών»

-Ιούνιος «Θάλασσα κι αλμυρό νερό».

«Ταξίδια του Νου και τ’ Ουρανού» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οργανώθηκαν εργαστήρια με τη συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Απασχόλησης.

«Με το Φως και τον Αέρα, με τη Γη και το Νερό»εργαστήριαγια την κατανόηση των Φυσικών Νόμων

«Ζωγραφίζοντας τη Φύση» εργαστήρια για την εξάσκηση της παρατηρητικότητας και την καλλιτεχνική έκφραση

Επίσης έχουν γίνει αφιερώματα σε ελληνικές Περιβαλλοντικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που οργάνωσαν εκδηλώσεις, για μικρούς και μεγάλους.

Οι δράσεις και τα εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά από 8 ετών και είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα, παιδαγωγικά σύγχρονα και ελκυστικά. Οι περισσότερες από τις πιο πάνω δραστηριότητες έχουν περιγραφεί σε ειδικά αφιερώματα του περιοδικού «Οι Φίλοι του Μουσείου».

Εκδόσεις

Από το 1985, τέσσερις φορές το χρόνο, οι Φίλοι εκδίδουν ενημερωτικό δελτίο με θέματα γύρω από τη φύση και το περιβάλλον που διανέμεται ηλεκτρονικά και σε έντυπη μορφή, στα μέλη, στους επισκέπτες του Μουσείου, στα σχολεία που δανείζονται τις Μουσειοβαλίτσες κ.ά.

Γενικά

Όλα τα πιο πάνω υλοποιούνται χάρη στη συμβολή εθελοντών που πλαισιώνουν τις δράσεις των Φίλων με όρεξη και υπευθυνότητα αλλά και χάρη στην στήριξη των Μελών, που αποτελούν την καρδιά των Φίλων. Πολλές από τις δράσεις των Φίλων χρηματοδοτούνται από επώνυμους ή ανώνυμους χορηγούς.