Ποιοι είμαστε

Διοικητικό Συμβούλιο

Οι Φίλοι διοικούνται από επταμελές Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε 2 χρόνια από τη Γενική Συνέλευση των μελών.

Για την διετία 2024-2026 το Διοικητικό Συμβούλιο των Φίλων απαρτίζεται από τους:

Πρόεδρος: Άννα Κρεμέζη-Μαργαριτούλη
Αντιπρόεδρος: Ειρήνη Ζαχαροδήμου
Γενική Γραμματέας: Mπετίνα Βρανά
Ταμίας: Γιώργος Ξηρός
Σύμβουλος : Όλγα Δρετάκη
Σύμβουλος : Γιολάντα Παπαδάμ-Ζαρμπαλά
Σύνδεσμος με το Μουσείο: Βάσω Κούσουλα

Άννα Κρεμέζη – Μαργαριτούλη: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή «Μίνα Αηδονοπούλου». Σπούδασε πληροφορική και εργάστηκε στον τομέα αυτό στην Ελλάδα και την Ολλανδία. Με το σύζυγό της Δημήτρη, ανακάλυψαν το βιότοπο της Καρέτα στην Ελλάδα και το 1983 ίδρυσαν, μαζί με άλλους, το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ, του οποίου υπήρξε μέλος του Δ.Σ. μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020. Υπήρξε εθελόντρια και εργάστηκε επί 40 χρόνια στους Φίλους του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας συντονίζοντας τη δράση τους. Σήμερα συνεχίζει εθελοντικά. Από το 1986 σχεδιάζει και συντονίζει την υλοποίηση μιας ποικιλίας δράσεων για παιδιά και νέους με συνεργάτες επαγγελματίες και εθελοντές. Το 1990 δημιούργησε τη «Βαλίτσα της Χελώνας» το πρώτο δανειστικό πακέτο για το περιβάλλον στην Ελλάδα. Ακολούθησαν επτά ακόμη Μουσειοβαλίτσες. Έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και σε συναντήσεις επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Από το 1985 είναι ο εκδότης του περιοδικού «Οι Φίλοι του Μουσείου» κι έχει συγγράψει, μεταφράσει ή συντονίσει τη δημιουργία περιβαλλοντικών εκδόσεων. Είναι παντρεμένη κι έχει δυο παιδιά και δυο εγγόνια.

Ειρήνη Ζαχαροδήμου: Γεννήθηκε στη Λιβαδειά Βοιωτίας και εργάσθηκε επί 15 χρόνια στο Υπουργείο Γεωργίας, στην Κ.Υ.Δ.Ε.Π  (Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών) και στον Ε.Λ.Γ.Α  (Υπηρεσία για τις αγροτικές αποζημιώσεις). Σπούδασε Ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Παρακολούθησε δύο 9μηνα σεμινάρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, με θέμα  «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» και «Η Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Σύγχρονη Εποχή». Δραστηριοποιείται εθελοντικά στο Μουσείο ως ξεναγός μαθητών και είναι μέλος των Φίλων από το 2012 βοηθώντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Φίλων. Αναλαμβάνει και συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις και δράσεις των Φίλων. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Μπετίνα (Μαρία-Υπαπαντή) Βρανά: Γεννήθηκε το 1957. Τελείωσε τη Γαλλική Σχολή Πειραιά και είναι πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας.  Εργάστηκε στην οργάνωση και γραμματειακή υποστήριξη ιδιωτικών εταιρειών και στην CHASE MANHATTAN BANK. Παρακολούθησε σεμινάρια και μαθήματα για τις Αρχές Πολιτιστικής Διαχείρισης, Ιστορίας της Τέχνης και Γερμανικής Γλώσσας. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Στεφάνου, υπεύθυνη και μέλος της θεατρικής ομάδας του ίδιου Δήμου. Από το 2012 είναι μέλος και εθελόντρια στο γραφείο των Φίλων όπου αναλαμβάνει και συμμετέχει σε εκπαιδευτικές δράσεις των Φίλων. Επίσης ξεναγεί μαθητές στο Μουσείο. Είναι παντρεμένη κι έχει τρία παιδιά.

Γιώργος Ξηρός: Γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1965. Ανώτερος Αξιωματικός (ε.α.) της Ελληνικής Αστυνομίας. Σπούδασε στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών/Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων (MSc). Κατέχει πτυχίο Φωτογραφίας. Έχει συμμετάσχει/παρουσιάσει συνέδρια και επιμορφωτικά σεμινάρια: Διαπολιτισμικότητας, Οργάνωσης και Προώθησης Εκθέσεων – Πολιτιστικών Δράσεων και Φεστιβάλ, Ιστορίας, Modern Art & Ideas, Πολιτισμός, Τουρισμός και Επιχειρηματικότητα, Κακοποίησης – παραμέλησης ανηλίκων, Προσφυγικού φαινομένου, κ.λπ.. Διετέλεσε Μέλος του Δ.Σ. του Αθλητικού Συλλόγου Εκπαιδευτηρίων Δούκα (2014-2020) και Σύμβουλος του Δημάρχου Αμαρουσίου σε θέματα πολιτισμού (7/2020 έως 5/2023). Είναι παντρεμένος και έχει δύο κορίτσια.

Ολγα Δρετάκη: Γεννήθηκε στο Exeter της Αγγλίας και σπούδασε Βιολογία στο Université Pierre et Marie Curie στο Παρίσι και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η ερευνητική της δουλειά αφορά κυρίως στην Κλινική Χημεία και στη Βιταμίνη D. Έχει διεθνείς δημοσιεύσεις και είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει εργαστεί ως επιστημονική διευθύντρια σε διεθνείς και ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Δίδαξε Βιολογία, Κλινική Χημεία και Οικολογία επί 12 χρόνια στο ΤΕΙ Αθηνών. Εργάζεται στην εταιρεία περιβαλλοντικών έργων Envitec AE. Aγαπάει πολύ το περιβάλλον και ό, τι έχει σχέση με την προστασία του. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, και άλλων επιστημονικών εταιρειών. Είναι μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ και συμμετέχει ενεργά στην επιτροπή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης καθώς και στα προγράμματα πεδίου. Από το 2015 είναι μέλος των Φίλων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και δραστηριοποιείται εθελοντικά στις δράσεις και εκδηλώσεις τους και είναι μέλος του Δ.Σ. των Φίλων από το 2019. Έχει 3 κόρες.

Γιολάντα Παπαδάμ-Ζαρμπαλά: Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από την Σχολή Μίνα Αηδονοπούλου το 1971. Είναι πτυχιούχος του St. George Commercial College και της École Hôtelière de Lausanne. Μιλάει πέντε γλώσσες και εργάστηκε ως ανώτερο στέλεχος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Είναι μέλος των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη, του Συλλόγου των Φίλων του Μουσείου Παιδικού Παιχνιδιού και Βιβλίου Λήμνου και του Αρχείου της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα. Αγαπάει την μουσική και τις τέχνες, ενώ ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για το περιβάλλον και την ιστορία του τόπου της. Ζει στην Αθήνα, είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Βάσω Κούσουλα: Γεννήθηκε στην Κηφισιά. Σπούδασε γραμματειακή υποστήριξη στο Saint George College και Γραφικές Τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη. Από τα μαθητικά της χρόνια παρακολουθούσε τις εργασίες κατασκευής του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, συμμετέχοντας ενεργά στην προετοιμασία του. Αργότερα προσελήφθη και απασχολήθηκε σε πολλά τμήματα του Μουσείου όπως το βοτανικό, το εντομολογικό, το καλλιτεχνικό και τη βιβλιοθήκη. Από το 1980, διετέλεσε ιδιαιτέρα γραμματεύς της Νίκης Γουλανδρή, την οποία και υποστήριξε σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της. Ασχολήθηκε με την ζωγραφική με πενάκι και αποτύπωσε βοτανικά σχέδια μέσω μικροσκοπίου για  την μελέτη του είδους Ornithogalum (Ορνιθόγαλο). Από το 1973 ειχε την επιμέλεια της επιστημονικής Επετηρίδας του Μουσείου Γουλανδρή (Annales Musei Goulandris), μίας σημαντικής έκδοσης του Μουσείου που ανταλλασσόταν με 800 αντίστοιχες εκδόσεις από πανεπιστήμια διεθνώς. Σήμερα είναι υπεύθυνη του αρχείου του Μουσείου καθώς και του προσωπικού αρχείου του Άγγελου και της Νίκης Γουλανδρή. Έχει ένα γιό και μία εγγονή.

Εξελεγκτική Επιτροπή

Νίκος Μαλλούχος: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ και του Ινστιτούτου Επιμορφώσεως στη Διοικητική των Επιχειρήσεων (Μεταπτυχιακό ΑΣΟΕΕ). Σταδιοδρόμησε για 58 χρόνια στον χρηματοοικονομικό τομέα (2021-1963). Είναι Πρόεδρος της εταιρείας “Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών – ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ”. Παράλληλα ασχολήθηκε με τον φιλοτελισμό. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι Αντιπρόεδρος της “Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας” και Πρόεδρος της “Ένωσης Ελλήνων Συλλεκτών Καρτών Μάξιμουμ” (www.maximaphilia.gr). Είναι μέλος των Φίλων από το 1984, ενώ τα τελευταία χρόνια εκλέγεται μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

 

 

Ντένη Ψαλλίδα-Τερζάκη: Γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Αποφοίτησε 1976 από το Pierce College. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1976-1980) και του Major degree Marketing and Sales (1980- 1982) του Deere College. Είναι Μέλος Δ.Σ. συμβουλίου Αποφοίτων Pierce (1982 – 1984). Ήταν στο Σύλλογο Προστασίας Κηφισιάς στο τμήμα Ανακύκλωσης (1995-1999). Ήταν εθελόντρια στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στο τμήμα Γαία (2000- 2003) και στο τμήμα Φυσικής Ιστορίας από το 2022 μέχρι και σήμερα. Εργάστηκε από το 1982 μέχρι το 1991 στον όμιλο Ιντεάλ -Toshiba στο τμήμα Marketing και Πωλήσεις και από το 2000 μέχρι σήμερα ανέλαβε την εκμετάλλευση του κτήματός της στην Εύβοια.

Τάκης Τερζόπουλος: Γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αττικής και ολοκλήρωσε τις πτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως ερευνητής στη βελτίωση των φυτών και πιο συγκεκριμένα ασχολήθηκε με τη συλλογή, διατήρηση, αξιολόγηση και αξιοποίηση εγχώριων πληθυσμών φυτών (τοπικών ποικιλιών). Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι κάτοχος του βραβείου Εμμανουήλ Μπενάκη από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία με θέμα τη συλλογή και αξιολόγηση εγχώριων πληθυσμών κουκιών. Εργάζεται ως προϊστάμενος του τμήματος διασφάλισης ποιότητας στον Αγροτικό Οίκο Σπύρου ΑΕΒΕ. Είναι μέλος των Φίλων ως οικογένεια από το 2010. Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. των Φίλων με το αξίωμα του Ταμία επί 8 χρόνια. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.