Ποιοι είμαστε

Διοικητικό Συμβούλιο

Οι Φίλοι διοικούνται από επταμελές Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε 2 χρόνια από τη Γενική Συνέλευση των μελών.

Για την διετία 2020-2022 το Διοικητικό Συμβούλιο των Φίλων απαρτίζεται από τους:

Πρόεδρος: Άννα Κρεμέζη-Μαργαριτούλη
Αντιπρόεδρος: Ευαγγελία Βαρβάρη-Ρουπακιώτη
Γενική Γραμματέας: Mπετίνα Βρανά
Ταμίας: Νόρα Τσουκάτου
Σύμβουλος : Όλγα Δρετάκη
Σύμβουλος : Ειρήνη Ζαχαροδήμου
Σύνδεσμος με το Μουσείο: Βάσω Κούσουλα

Άννα Κρεμέζη – Μαργαριτούλη: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη σχολή «Μίνα Αηδονοπούλου». Σπούδασε πληροφορική και εργάστηκε στον τομέα αυτό στην Ελλάδα και την Ολλανδία. Με το σύζυγό της Δημήτρη, ανακάλυψαν το βιότοπο της Καρέτα στην Ελλάδα και το 1983 ίδρυσαν, μαζί με άλλους, το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ, του οποίου υπήρξε μέλος του Δ.Σ. μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020. Υπήρξε εθελόντρια και εργάστηκε επί 40 χρόνια στους Φίλους του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας συντονίζοντας τη δράση τους. Σήμερα συνεχίζει εθελοντικά. Από το 1986 σχεδιάζει και συντονίζει την υλοποίηση μιας ποικιλίας δράσεων για παιδιά και νέους με συνεργάτες επαγγελματίες και εθελοντές. Το 1990 δημιούργησε τη «Βαλίτσα της Χελώνας» το πρώτο δανειστικό πακέτο για το περιβάλλον στην Ελλάδα. Ακολούθησαν επτά ακόμη Μουσειοβαλίτσες. Έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και έχει λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και σε συναντήσεις επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Από το 1985 είναι ο εκδότης του περιοδικού «Οι Φίλοι του Μουσείου» κι έχει συγγράψει, μεταφράσει ή συντονίσει τη δημιουργία περιβαλλοντικών εκδόσεων. Είναι παντρεμένη κι έχει δυο παιδιά και δυο εγγόνια.

Ευαγγελία Βαρβαρή – Ρουπακιώτη: Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Τελείωσε την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετά από διετή Δικηγορική άσκηση, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, εργάστηκε ως μαχόμενη Δικηγόρος και ως Νομικός Σύμβουλος στην Ασφαλιστική Εταιρεία ΦΟΙΝΙΞ-ΓΕΝΙΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.Γ.Α. μετέπειτα GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ Α.Ε.Γ.Α. Επίτιμο μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Παρέχει εθελοντική εργασία στο Μουσείο, στο εκπαιδευτικό Τμήμα, κάνοντας ξεναγήσεις σε παιδιά. Μέλος των Φίλων του Μουσείου από το 2016. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά και τέσσερα εγγόνια.

Μπετίνα (Μαρία-Υπαπαντή) Βρανά: Γεννήθηκε το 1957. Τελείωσε τη Γαλλική Σχολή Πειραιά και είναι πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας.  Εργάστηκε στην οργάνωση και γραμματειακή υποστήριξη ιδιωτικών εταιρειών και στην CHASE MANHATTAN BANK. Παρακολούθησε σεμινάρια και μαθήματα για τις Αρχές Πολιτιστικής Διαχείρισης, Ιστορίας της Τέχνης και Γερμανικής Γλώσσας. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Στεφάνου, υπεύθυνη και μέλος της θεατρικής ομάδας του ίδιου Δήμου. Από το 2012 είναι μέλος και εθελόντρια στο γραφείο των Φίλων όπου αναλαμβάνει και συμμετέχει σε εκπαιδευτικές δράσεις των Φίλων. Επίσης ξεναγεί μαθητές στο Μουσείο. Είναι παντρεμένη κι έχει τρία παιδιά.

Νόρα Τσουκάτου: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος του Goethe Institut, με επάρκεια διδασκαλίας στη γερμανική γλώσσα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα από το 1978 έως το 2019, στο δίκτυο Καταστημάτων και στη Διεύθυνση Επαγγελματικής Ανάπτυξης (επιλογή και εκπαίδευση του προσωπικού) σε ανώτερες θέσεις ευθύνης. Ασχολείται επαγγελματικά με μεταφράσεις και διδασκαλία Γερμανικών και με εθελοντισμό, παράλληλα με διάφορες άλλες επιμορφωτικές δραστηριότητες. Είναι εθελόντρια στο ΜΓΦΙ και στο Κέντρο ΓΑΙΑ από τον Οκτώβριο του 2019. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Ολγα Δρετάκη: Γεννήθηκε στο Exeter της Αγγλίας και σπούδασε Βιολογία στο Université Pierre et Marie Curie στο Παρίσι και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η ερευνητική της δουλειά αφορά κυρίως στην Κλινική Χημεία και στη Βιταμίνη D. Έχει διεθνείς δημοσιεύσεις και είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει εργαστεί ως επιστημονική διευθύντρια σε διεθνείς και ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Δίδαξε Βιολογία, Κλινική Χημεία και Οικολογία επί 12 χρόνια στο ΤΕΙ Αθηνών. Εργάζεται στην εταιρεία περιβαλλοντικών έργων Envitec AE. Aγαπάει πολύ το περιβάλλον και ό, τι έχει σχέση με την προστασία του. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Βιολογικών Επιστημών, και άλλων επιστημονικών εταιρειών. Είναι μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ και συμμετέχει ενεργά στην επιτροπή περιβαλλοντικής εκπαίδευσης καθώς και στα προγράμματα πεδίου. Από το 2015 είναι μέλος των Φίλων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και δραστηριοποιείται εθελοντικά στις δράσεις και εκδηλώσεις τους. Έχει 3 κόρες.

Ειρήνη Ζαχαροδήμου: Γεννήθηκε στη Λιβαδειά Βοιωτίας και εργάσθηκε επί 15 χρόνια στο Υπουργείο Γεωργίας, στην Κ.Υ.Δ.Ε.Π  (Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών) και στον Ε.Λ.Γ.Α  (Υπηρεσία για τις αγροτικές αποζημιώσεις). Σπούδασε Ιστορία του Ελληνικού Πολιτισμού, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Παρακολούθησε δύο 9μηνα σεμινάρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης, με θέμα  «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» και «Η Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Σύγχρονη Εποχή». Δραστηριοποιείται εθελοντικά στο Μουσείο ως ξεναγός μαθητών και είναι μέλος των Φίλων από το 2012 βοηθώντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Φίλων. Αναλαμβάνει και συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις και δράσεις των Φίλων. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Βάσω Κούσουλα: Γεννήθηκε στην Κηφισιά. Σπούδασε γραμματειακή υποστήριξη στο Saint George College και Γραφικές Τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη. Από τα μαθητικά της χρόνια παρακολουθούσε τις εργασίες κατασκευής του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, συμμετέχοντας ενεργά στην προετοιμασία του. Αργότερα προσελήφθη και απασχολήθηκε σε πολλά τμήματα του Μουσείου όπως το βοτανικό, το εντομολογικό, το καλλιτεχνικό και τη βιβλιοθήκη. Από το 1980, διετέλεσε ιδιαιτέρα γραμματεύς της Νίκης Γουλανδρή, την οποία και υποστήριξε σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της. Ασχολήθηκε με την ζωγραφική με πενάκι και αποτύπωσε βοτανικά σχέδια μέσω μικροσκοπίου για  την μελέτη του είδους Ornithogalum (Ορνιθόγαλο). Από το 1973 ειχε την επιμέλεια της επιστημονικής Επετηρίδας του Μουσείου Γουλανδρή (Annales Musei Goulandris), μίας σημαντικής έκδοσης του Μουσείου που ανταλλασσόταν με 800 αντίστοιχες εκδόσεις από πανεπιστήμια διεθνώς. Σήμερα είναι υπεύθυνη του αρχείου του Μουσείου καθώς και του προσωπικού αρχείου του Άγγελου και της Νίκης Γουλανδρή. Έχει ένα γιό και μία εγγονή.

Εξελεγκτική Επιτροπή

Νίκος Μαλλούχος: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ και του Ινστιτούτου Επιμορφώσεως στη Διοικητική των Επιχειρήσεων (Μεταπτυχιακό ΑΣΟΕΕ). Σταδιοδρόμησε για 58 χρόνια στον χρηματοοικονομικό τομέα (2021-1963). Είναι Πρόεδρος της εταιρείας “Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών – ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ”. Παράλληλα ασχολήθηκε με τον φιλοτελισμό. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι Αντιπρόεδρος της “Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας” και Πρόεδρος της “Ένωσης Ελλήνων Συλλεκτών Καρτών Μάξιμουμ” (www.maximaphilia.gr). Είναι μέλος των Φίλων από το 1984, ενώ τα τελευταία χρόνια εκλέγεται μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

 

Τάκης Τερζόπουλος: Γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αττικής και ολοκλήρωσε τις πτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως ερευνητής στη βελτίωση των φυτών και πιο συγκεκριμένα ασχολήθηκε με τη συλλογή, διατήρηση, αξιολόγηση και αξιοποίηση εγχώριων πληθυσμών φυτών (τοπικών ποικιλιών). Έχει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι κάτοχος του βραβείου Εμμανουήλ Μπενάκη από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία με θέμα τη συλλογή και αξιολόγηση εγχώριων πληθυσμών κουκιών. Εργάζεται ως προϊστάμενος του τμήματος διασφάλισης ποιότητας στον Αγροτικό Οίκο Σπύρου ΑΕΒΕ. Είναι μέλος των Φίλων ως οικογένεια από το 2010. Έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. των Φίλων με το αξίωμα του Ταμία επί 8 χρόνια. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

 

Δημήτρης Αδαμόπουλος: Συνταξιούχος  Ιατρός-Ενδοκρινολόγος, Α.Ε. Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, Ιδρυτής και τ. Διευθυντής Τμήματος Ενδοκρινολογίας Νοσ/μείου «Έλενα Βενιζέλου», Μέλος πολλαπλών Ελληνικών και Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών, Ταμίας της European Academy of Andrology, Member of the Executive Council- International Society of Andrology, εξεταστής ελληνικής /ευρωπαικής ειδικότητας ενδοκρινολογίας και Ανδρολογίας, συγγραφέας και συν-συγραφέας 2 συγγραμάτων Ενδοκρινολογίας για ειδικούς, ερευνητής-συγγραφέας άνω των 250 εργασιών-δημοσιεύσεων σε διεθνή, κυρίως, περιοδικά-βιβλία με πάνω από 2000 αναφορές, εκπαιδευτής Ελλήνων ειδικευομένων και γιατρών από την υποσακχάρια Αφρική (Κένυα, Ουγκάντα, Αιθιοπία, Τανζανία) και επίσκεψη εμβολιασμών σε καταυλισμό ιθαγενών Παπούα Ν. Γουινέας. Κάτοικος Κηφισιάς, τακτικός συμμετέχων μετά της κ. Αδαμοπούλου, στις εκδηλώσεις του συλλόγου των Φίλων του ΜΓΦΙ κυρίως στην προπανδημιακή εποχή και ευτυχείς για την παρουσία μας.