Πληροφορίες

Φίλοι ΜΓΦΙ
Τηλ.
2108083289 (Δε-Πα 10:00-14:00)
Email
amarg@gnhm.gr
Website
https://filoi-gnhm.gr

Ημερομηνία

21/10/2024

4ήμερη ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ Β.ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 21/10 – Πέμπτη 24/10 , οργανώνουμε 4-ήμερη εκδρομή στη Β. Ελλάδα.

Η εκδρομή μας περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και την πανέμορφη λίμνη Κερκίνη.

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ακόμη.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

Διαβάστε παρακάτω το Σχέδιο Προγράμματος, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα:

ΔΕΥΤΕΡΑ 21/10~ 10:00 π.μ. Αναχώρηση αεροπορικώς για Θεσσαλονίκη. Άφιξη και επιβίβαση στο πούλμαν που θα έχουμε τις 4 μέρες. Μετάβαση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ξενάγηση από αρχαιολόγο σε επιλεγμένα σημεία του Μουσείου. Γνωριμία με τον Σύνδεσμο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Γεύμα. Νωρίς το απόγευμα αναχώρηση για Σέρρες. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο “Philippos Xenia hotel – 4 star hotel. Ξεκούραση με ιαματικό λουτρό (SPA) στο ξενοδοχείο. Συνάντηση-κύκλος γνωριμίας. Βράδυ ελεύθερο για περιήγηση στις Σέρρες και δείπνο.

ΤΡΙΤΗ 22/10 Μετά το πρωινό, αναχώρηση για την Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου. Εκεί θα ξεναγηθούμε από την ηγουμένη στις εγκαταστάσεις της μονής που έχει δικό της υδροηλεκτρικό σταθμό, ελαιοτριβείο και οινοποιείο. Από εδώ μια ομάδα θα περπατήσει σε ορειβατικό μονοπάτι με οδηγό (υπάρχουν επιλογές για εύκολο και δύσκολο περπάτημα). Η υπόλοιπη ομάδα θα ξεναγηθεί στο βυζαντινό ελαιοτριβείο και οινοποιείο. Μετάβαση στο χωριό Αϊ Γιάννης και γεύμα στους «Καταρράκτες». Επιστροφή στο Ξενοδοχείο. Ξεκούραση με ιαματικό λουτρό (SPA) στο ξενοδοχείο. Βράδυ ελεύθερο για περιήγηση στις Σέρρες και δείπνο.

ΤΕΤΑΡΤΗ 23/10 Μετά το πρωινό, αναχώρηση για τη λίμνη Κερκίνη. Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1932 από φράγμα στον ποταμό Στρυμόνα. Ωστόσο έχει μια σπάνια ποικιλία σε φυτά και ζώα, (300 είδη πουλιών, 30 είδη ψαριών, 20 είδη ερπετών, 10 αμφίβιων καθώς και θηλαστικά όπως η βίδρα, ο λύκος, το τσακάλι, η νυφίτσα κ.ά.) Αποτελεί περιοχή Natura 2000 και προστατεύεται από τη σύμβαση Ramsar. Θ’ ακολουθήσουμε το εξής πρόγραμμα:

  • 10:30 Άφιξη στον Οικοπεριηγητή, γνωριμία μ’ έναν καφέ.
  • 11:00 Ενημέρωση με βιντεο-προβολή για την ιστορία της λίμνης.
  • 11:30 Περιήγηση με βάρκα μέχρι τις μεγάλες συγκεντρώσεις των φλαμίνγκο και των Πελεκάνων.
  • 12:45 Επίσκεψη στην φάρμα βουβαλιών στο τέλος του δυτικού αναχώματος.
  • 13:30 Επιστροφή. Γεύμα στον παραδοσιακό ξενώνα του «Οικοπεριηγητή» με σπάνια τοπικά προϊόντα και μαγειρικές (τα έξοδα του γεύματος θα είναι ατομικά).

Μαζί μας ο ιδρυτής του “Οικοπεριηγητή” κ. Ρέκλος με τους συνεργάτες του. Επιστροφή και ξεκούραση με ιαματικό λουτρό (SPA) στο ξενοδοχείο. Το βράδυ, προαιρετικό ομαδικό δείπνο με μουσική.

ΠΕΜΠΤΗ 24/10  Αναχώρηση το πρωί με τις αποσκευές μας για Θεσσαλονίκη. Μετάβαση στη Μονή Λαζαριστών στο MOMus. Ξενάγηση στην περιοδική εικαστική έκθεση «Pablo Picasso: Εξορία και νοσταλγία». Την έκθεση επιμελήθηκε ο Carlos Ferrer Barrera. Παρουσιάζονται σχέδια, χαρακτικά και κεραμικά, από τις συλλογές του Museo Casa Natal de Picasso στη Μάλαγα. Πολλά από αυτά εκτίθενται για πρώτη φορά εκτός Ισπανίας. Η έκθεση έχει ως επίκεντρο την πολύχρονη και πολυδιάστατη φιλία του Pablo Picasso με τον κουρέα και φίλο   του Eugenio Arias, εξόριστο αντιστασιακό. Μέσα από την αλληλογραφία τους φωτίζεται με  έναν εξαιρετικά ιδιαίτερο τρόπο η ταραχώδης περίοδος του εμφύλιου πολέμου στην Ισπανία και της μετέπειτα εποχής (1936-1952), όπως οι δεσμοί με τη Γαλλική Αντίσταση και το παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας.

Γεύμα σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης. Κατά την διαδρομή μας προς το αεροδρόμιο θα κάνουμε μια στάση στη Θέρμη για να επισκεφθούμε το ΕΚΒΥ (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων) παράρτημα του Μουσείου μας στη Θεσσαλονίκη. Σύντομη ενημέρωση για το έργο του και τις λίμνες της Μακεδονίας.

 Άφιξη στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ~9:30 μ.μ.

Κόστος και λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα.