Πληροφορίες

Φίλοι ΜΓΦΙ
Τηλ.
2108083289 (Δε-Πα 10:00-14:00)
Email
amarg@gnhm.gr
Website
https://filoi-gnhm.gr

Τοποθεσία

Cafe Αμμωνίτες Κέντρο ΓΑΙΑ
Όθωνος 100, Κηφισιά

Ημερομηνία

14/11/2023

Διάρκεια

18:30 - 21:00

Κόστος

Δωρεάν

Ομιλία με την Βάσω Κανελλοπούλου

Η Βάσω Κανελλοπούλου είναι ο αφανής ήρωας, πίσω από τις πρώτες περιβαλλοντικές εκπομπές και ταινίες που γυρίστηκαν από την ελληνική τηλεόραση τις δεκαετίες ’80 και ’90.

Στις 14/11 θ’ ακούσουμε «παραλειπόμενα» και θα προβάλουμε αποσπάσματα από τα ντοκυμαντέρ:

  • ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ, Άνθρωποι και χελώνες

  • ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΩΟΣ

  • Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

  • ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΕΔΩ ΔΕΝ ΠΕΤΟΥΝ

  • ΠΟΛΛΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΒΟΜΒΕΣ

  • Και η συνέντευξη με τον Μιχαήλ Δεκλερή:

  • ΟΙΚΟ-ΝΟΜΙΑ και ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΑ  

Η παρουσίαση θα γίνει από τη Βάσω Κανελλοπούλου,παραγωγό, ερευνήτρια, αρθρογράφο με επιμονή σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον.

Ευχαριστούμε το Αρχείο της ΕΡΤ για τη διάθεση του οπτικοακουστικού υλικού


  • Ημερομηνία: Τρίτη 14 Νοεμβρίου

  • Ώρα έναρξης: 6:30 μ.μ.

  • Τοποθεσία: Κέντρο ΓΑΙΑ, Café Αμμωνίτες, Όθωνος 100, Κηφισιά

  • Είσοδος: Δωρεάν

  • Parking: Διαθέσιμο


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

Η Βάσω Κανελλοπούλου σπούδασε κοινωνικές επιστήμες με υποτροφία, στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια έκανε εξάμηνη πρακτική στο Παρίσι σε εταιρία έρευνας κοινής γνώμης. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε πρώτα σε εταιρία έρευνας της κοινής γνώμης και στη συνέχεια από το 1977, στην ΕΡΤ σχεδόν για 3 δεκαετίες. Αρχικά έγραψε κείμενα για 50 περίπου ραδιοφωνικές εκπομπές και στη συνέχεια μετατέθηκε στην τηλεόραση όπου ανέλαβε την παραγωγή επιμορφωτικών ντοκυμαντέρ. Είχε την ευθύνη του τμήματος επιμορφωτικών εκπομπών για 20 χρόνια.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ενέκρινε και επέβλεπε εσωτερικές και εξωτερικές παραγωγές κυρίως πολιτιστικές, όπως π.χ. το Περισκόπιο,  ενώ παράλληλα έκανε και προσωπική έρευνα και σενάρια για σημαντικό αριθμό περιβαλλοντικών εκπομπών ορισμένες από τις οποίες απέσπασαν διεθνή βραβεία. 

Τη δεκαετία του 80, μετά την επίσημη αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης στήριξε την παραγωγή σειράς ντοκυμαντέρ, με τίτλο «Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης». Από το αναλώσιμο υλικό, δημιούργησε ιστορικό αρχείο με πλήρεις αμοντάριστες μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες της εποχής. Το αρχείο είναι σήμερα  προσβάσιμο και χρησιμοποιείται από φοιτητές και επιστήμονες για τις έρευνές τους.

Μετά την ΕΡΤ,  συνέχισε ανεξάρτητα την έρευνα και συγγραφή σεναρίων για περιβαλλοντικά ντοκυμαντέρ χρηματοδοτημένα από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Συνολικά έχει γράψει σενάρια για 70 περίπου περιβαλλοντικά ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους.

Σε εθελοντικό επίπεδο εργάζεται εδώ και 20 χρόνια για οργανώσεις αναγέννησης παραδοσιακών σπόρων, δηλαδή προστασίας της βιοποικιλότητας,  όπως το Πελίτι (15 χρόνια) και στη συνέχεια για το Δίκτυο Σιτώ (www.sito.gr)  έχοντας ως κεντρικό στόχο τις Σχέσεις με τα Ευρωπαϊκά αντίστοιχα κινήματα από τα οποία μέσω σεμιναρίων έχει αποκτήσει πολλές πολύτιμες εξειδικευμένες γνώσεις. Ταυτόχρονα έκανε πολλές ομιλίες για το θέμα των παραδοσιακών σπόρων ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα (Χίος, Ικαρία, Σκύρος, Κοζάνη, Παρανέστι Δράμας, περιοχή Αρτας, Αθήνα κλπ κλπ). Έχει επίσης συνεργασθεί με το WWF, την Greenpeace, την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Στα πλαίσια της τελευταίας συμμετείχε για 13 χρόνια στην καλλιτεχνική επιτροπή του ετήσιου Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών και συντονίζει την τοπική ομάδα της Αίγινας.

Το βιβλίο της με θέμα  «Μεταλλαγμένα, το παρελθόν το παρόν και το άγνωστο μέλλον» εκδόθηκε το 2006 απ΄την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη.  Δικά της άρθρα υπάρχουν και στα περιοδικά ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ και ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ.

Επίσης συμμετείχε στη συντακτική επιτροπή, κάνοντας αρχισυνταξία εκ περιτροπής και γράφοντας περιβαλλοντικά άρθρα σε μηνιαία βάση, για τα 100 τεύχη του μηνιαίου περιοδικού ΔΑΙΜΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ (έως το 2010).

Άρθρα της υπάρχουν σε συλλογικά έργα όπως π.χ. «Η Πολιτική Οικολογία στην Ελλάδα» ή  το πιο πρόσφατο αγγλόφωνο έντυπο και ηλεκτρονικό βιβλίο με τίτλο «Πολιτιστική Κληρονομιά και Κοινά Αγαθά” σε επιμέλεια Στέλιου Λεκάκη που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Ubiquity press το 2020.

Επί του παρόντος, συμμετέχει για λογαριασμό του Δικτύου Σιτώ σε πανευρωπαϊκά δίκτυα για τη διατροφή την υγεία και το περιβάλλον. Οι πιο πρόσφατες δράσεις αφορούν στη νέα γενιά γενετικά των τροποποιημένων οργανισμών και στο ρόλο της στον κύκλο του διατροφικού μας πλέγματος.